VVD grootste, PVV behaalt vijf zetels

REGIO - De VVD is in de provincie Utrecht de grootste partij geworden bij de statenverkiezingen. D66 en de PVV scoorden goed en de grote verliezer is de winnaar van 2007, het CDA, dat in de meeste gemeenten fors minder stemmen kreeg.
De opkomst was met ruim 60 procent groter dan in 2007: toen gingen ruim 50 procent van de stemmers naar de bus.
De VVD kreeg in veel Utrechtse gemeenten de meeste stemmen en won flink in gemeenten waar tradioneel het CDA de grootste is. D66 werd tweede in de stad Utrecht en scoorde ook goed in de rest van de provincie.
De PVV trok overal veel stemmen. In Soest en Vianen werd de partij tweede, na de VVD. Lijsttrekker Dercksen is tevreden, al had hij stiekem gehoopt op meer.
De lokale partijen krijgen waarschijnlijk geen zetel. Mooi Utrecht had één zetel en werd weggevaagd. Het Platform Lokale Partijen Utrecht, waarnaar veel leden van Mooi Utrecht zijn overgestapt, kon de zetel niet overnemen.
Nieuwkomer 50PLUS lijkt met één zetel in de Utrechtse Staten te komen.

OPKOMST

In de steden Utrecht en Amersfoort zijn opvallend veel mensen naar de stembus gegaan. In Utrecht is het opkomstpercentage 59,4 procent. In 2007 was dat nog iets meer dan 50 procent.
In Amersfoort kwam 61,2 procent van de stemgerechtigden opdagen, zo'n 7 procent boven het geschatte landelijk gemiddelde. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2007 was het opkomstpercentage nog 49,3 procent.

Champagne bij de VVD wegens de verkiezingsuitslag
ChristenUnie teleurgesteld over verkiezingsuitslag
Verslag van de verkiezingsavond op het provinciehuis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.