Inflatie van 12 procent, grote gevolgen voor steeds meer Utrechters: 'Ik hou bijna niets meer over'

Provincie Utrecht - Hoge boodschappenkosten, enorme energierekeningen en benzineprijzen die de pan uit rijzen. Bij steeds meer mensen worden de gevolgen van de stijgende inflatie zichtbaar. Vanaf vandaag worden in ieder geval de benzineprijzen verlaagd met 17 cent. Of dat genoeg is, is nog maar de vraag.
De prijzen rijzen de pan uit.
De prijzen rijzen de pan uit. © ANP
RTV Utrecht heeft een enquête gehouden onder haar lezers om te peilen hoe mensen in de provincie Utrecht met deze stijgende prijzen om gaan. Uit deze enquête blijkt dat zo'n 60 procent van de 1047 deelnemers gevolgen van de gestegen kosten merkt.

De prijzen in Nederland zijn sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne extreem hard gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie vorige maand opgelopen tot bijna 12 procent. Een maand eerder was dit nog ruim 7 procent.

AOW en pensioen

Nineke Veldhuijzen uit Woerden vulde de enquête in. Zij maakt zich grote zorgen over haar financiële situatie: "Meer dan de helft van mijn inkomen gaat nu naar energiekosten. Ik heb alleen AOW en 100 euro pensioen, ik hou dus bijna niets meer over."
Om te besparen op de energiekosten zet 80 procent van de respondenten die last heeft van de gevolgen van de stijgende prijzen de verwarming wat lager. Ook Veldhuijzen laat de verwarming nu vaker uit: "Het gekke is dat ik afgelopen jaar minder heb verbruikt, maar toch het dubbele moet betalen." Ze probeert nog meer de verwarming uit te zetten door veel in bed te liggen: "Ik mankeer van alles, dus ik lig sowieso al veel in bed, maar nu doe ik dat nog meer. TV kijken en lezen doe ik onder de wol, dan ben ik in ieder geval warm en bespaar ik hopelijk geld".
Maar om de kou maakt Nineke Veldhuijzen zich niet zoveel zorgen. "Mijn grootste zorg is dat ik een heupoperatie nodig heb. Maar daarvoor moet eerst een andere kleine operatie worden uitgevoerd. En die wordt niet vergoed." Voor die operatie heeft ze 1200 euro nodig. "Dat geld heb ik niet. Dus nu kan ik niet geopereerd worden."

Ook problemen bij hogere inkomens

Ook het NIBUD, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, ziet dat mensen het lastig hebben. "Bijna 40 procent van de Nederlanders heeft moeite met rondkomen. Dat wordt de komende tijd waarschijnlijk nog meer door de stijgende inflatie", zegt Gabriëlla Bettonville, woordvoerder van het NIBUD. "Dit gaat niet alleen om lage inkomens, steeds meer mensen met hogere inkomens krijgen door een torenhoge energierekening of duurdere boodschappen het ook lastig."
Anneke uit Woerden
Als de boodschappen echt te duur zijn eet ik de laatste tijd af en toe twee maaltijden op een dag, in plaats van drie
De stijgende prijzen bij het boodschappen doen was een van de meest merkbare gevolgen waar mensen last van hadden, bleek uit de enquête. Ook Hans Copier uit Utrecht heeft hier veel last van: "De prijzen in mijn mandje zijn enorm gestegen terwijl ik dezelfde boodschappen doe. Ik moet prioriteiten gaan stellen. Ik kan niet meer twee kranten kopen, vooral de leuke dingen laat ik nu achterwege."
Ook vrienden bezoeken of uitstapjes maken zit er door de hoge benzineprijzen nu niet in voor Copier. "Juist nu ik met pensioen ben zou ik graag van mijn oude dag willen genieten en meer leuke dingen willen doen."

Kleinere porties

Voor Anneke (achternaam is bij de redactie bekend) uit Woerden, heeft de stijgende inflatie veel impact op haar leven: "De prijzen in de supermarkt zijn zo hoog dat ik minder boodschappen doe. Ik eet nu minder vlees en verdeel het bijvoorbeeld over kleinere porties". Zuinig leven deed ze altijd al, maar nog meer besparen lukt niet altijd: "Als de boodschappen echt te duur zijn eet ik de laatste tijd af en toe twee maaltijden op een dag, in plaats van drie. Dan heb ik toch minder boodschappen nodig."
Een auto heeft Anneke niet, maar ze hoopt dat deze tijd ervoor zorgt dat mensen creatief denken: "Mensen worden gedwongen oplossingen te zoeken. Misschien gaan er nu wel meer mensen elektrisch rijden, bijvoorbeeld. Dat zou nog iets positiefs zijn."
Bovag op Radio M Utrecht over de hoge brandstofprijzen

Benzineprijzen

Laura van der Berg uit Nieuwegein heeft vooral veel last van de stijgende benzineprijzen: "Ik werk niet in de plaats waar ik woon. Dus ik rij elke dag naar mijn werk. Ook heb ik een huisje op de veluwe, waar ik niet meer heen ga nu de prijzen zo hoog zijn." Nu pakt ze vaker de fiets of het ov om nog steeds leuke dingen te doen. "Ik merk wel verandering in mijn uitgaven, maar ik ervaar gelukkig geen heftige nadelen".
In de boekwinkel waar Laura werkt merkt ze dat mensen minder geld uitgeven: "Het is een stuk rustiger, ik hoor het ook van mijn collega's. Mensen geven minder geld uit en denken langer na voor ze iets kopen."
Het NIBUD geeft aan dat hulp zoeken heel belangrijk is: "Blijf vooral niet zitten met je problemen. Ga naar de gemeente. Zij kunnen heel veel doen", zegt Gabriëlla Bettonville. Zo krijgen huishoudens met lage inkomens uit de gemeente Utrecht bijvoorbeeld 800 euro compensatie voor de explosief gestegen energieprijzen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.