Man die nepbom achterliet als surprise voor vriend vrijgesproken

© Ingezonden foto
UTRECHT - De 42-jarige man uit Utrecht die vorig jaar een nepbom achterliet op treinstation Utrecht Lunetten is hiervoor vrijgesproken. Volgens de rechtbank is bewezen dat de nepbom bedoeld was om een vriend te laten schrikken en was de verdachte hem vergeten op het treinstation.
Op 19 augustus vorig jaar werd een verdacht pakketje aangetroffen bij het station. Hierdoor lag het treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Den Bosch een aantal uur stil. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd die dag ingezet om het pakketje te onderzoeken en concludeerde dat het ongevaarlijk was.
Even daarvoor zag een getuige dat de 42-jarige man de 'surprise' achterliet. Na de aanhouding van de man verklaarde hij bij de politie dat hij de ‘bom’ had gemaakt als surprise voor een vriend en dat hij deze vergeten was. De rechtbank vindt deze verklaring geloofwaardig. Tijdens een chatgesprek op Facebook met de vriendin van de vriend schreef hij onder andere dat hij zijn vriend wilde laten schrikken en dat dit de surprise is waar hij het de vorige keer over had. Later verklaarde die vriendin tegen de politie dat de 42-jarige man uit Utrecht nooit iemand kwaad zou doen.

Van geen kwaad bewust

In de periode dat de nepbom werd achtergelaten verbleef de man in een instelling voor mensen met psychiatrische- en verslavingsproblemen. Ook kampt de Utrechter met problemen zoals warrigheid en concentratie- en geheugenstoornissen. De rechtbank weegt mee dat de man ook door niemand is gewaarschuwd over de gevolgen van het maken van zo’n surprise. Zowel de vriendin van de vriend als de medewerkers van de instelling waar hij verbleef waarschuwde de Utrechter niet voor de mogelijke gevolgen. De rechtbank meldt dat een veroordeling alleen plaats kan vinden als iemand ook echt van plan was anderen daarmee te laten schrikken. Dat is niet vast komen te staan.
De 42-jarige Utrechter is wel veroordeeld voor het drie andere feiten: vrijheidsberoving, drugsbezit en het vernielen van een hek. Die feiten zijn wel overtuigend bewezen, meldt de rechtbank. In 2020 heeft de man in een gesprek met twee medewerkers de deur van zijn kamer op slot gedraaid en is voor de deur gaan staan. Voor de medewerkers van de instelling was dat een beangstigende situatie, ook omdat de man onder invloed van alcohol en drugs was.

Veroordeling

De rechtbank legt de man hiervoor een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden op. Ook moet de Utrechter in een kliniek verblijven om aan zijn problematiek te werken en contact houden met de reclassering.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.