Utrecht krijgt deze week coalitieadvies: 'GroenLinks en D66 belangrijke spelers'

© ANP
UTRECHT - De gemeenteraad van Utrecht krijgt deze week het advies van verkenner Roel van Gurp over welke partijen een coalitie zouden moeten vormen. Dat heeft de GroenLinks-senator vanavond laten weten. De rol van de zes partijen met maar één zetel lijkt alvast uitgespeeld.
Eerste Kamerlid Van Gurp kreeg twee weken geleden de opdracht om te onderzoeken welke mogelijkheden de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen biedt. Hij voerde daarvoor verkennende gesprekken met alle vijftien partijen in de Utrechtse raad, waarbij GroenLinks en D66 als de belangrijkste spelers uit de bus kwamen. Daarna nodigde hij de zeven partijen die meer dan één zetel hebben gekregen uit om samen met GroenLinks en D66 verdiepende gesprekken te voeren.
GroenLinks en D66 zijn nog altijd de grootste fracties in de raad, maar hebben bij de verkiezingen wel fors verloren. Voor een meerderheid hebben ze nu nog zeker zes zetels van andere partijen nodig. Dat betekent dat een coalitie uit zeker vier, en met een iets breder draagvlak mogelijk zelfs uit vijf of zes partijen zal bestaan.
Verkenner Van Gurp noemde het klimaat in de gesprekken over de sociale en duurzame opgaven van de stad "open en constructief". Hij verwacht zijn advies uiterlijk eind deze week aan te kunnen bieden. Daarna kunnen de partijen inhoudelijk onderhandelen over een nieuw coalitieakkoord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.