Kwart meer winst voor Rabobank

UTRECHT - Rabobank heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 2,77 miljard euro, een stijging van 26 procent ten opzichte van 2009. Dat heeft Rabobank donderdag bekendgemaakt.
De coöperatieve bank heeft de winsttoename onder meer te danken aan het voorzichtige economische herstel. Verder wisten veel zakelijke klanten hun financiële positie te herstellen. Rabobank hoefde daardoor minder opzij te zetten voor slechte leningen. De stroppenpot van de bank daalde vorig jaar met 37 procent tot 1,23 miljard euro.
"We hadden vooral in de eerste helft van vorig jaar te maken met een gematigde groei", zei bestuursvoorzitter Piet Moerland. "Vooral de industrie en de logistieke sector lieten herstel zien vanwege de aantrekkende wereldeconomie. We zijn weer terug op het niveau van 2008."
De totale baten stegen met 2 procent tot 12,7 miljard euro. De vermogenspositie van Rabobank dikte verder aan. Het eigen vermogen steeg met 8 procent tot 41 miljard euro.

WERELDECONOMIE

Rabobank verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met ongeveer 5 procent groeit. De coöperatieve bank denkt dat de Nederlandse economie een groei van 1,5 procent laat zien. "Het economisch herstel vlakt dit jaar af, doordat de wereldeconomie ook aan kracht verliest", zei Moerland. "Nederland is nu eenmaal afhankelijk van de wereldhandel."
Volgens de bestuursvoorzitter wordt 2011 een uitdagend jaar voor Rabobank, mede door de aangekondigde bezuinigingen en problemen op de huizenmarkt. "We verwachten dat de winstgevendheid en de vermogenspositie van Rabobank Groep op een passend niveau blijven", aldus Moerland, doelend op een stabiel resultaat ten opzichte van 2010.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.