Provincie Utrecht koploper woninginbraken, vooral Zeist, Baarn en De Bilt in trek

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn in 2021 relatief de meeste woninginbraken gepleegd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Zeist was het meest in trek met 8,1 inbraken per duizend huishoudens. Ook in Baarn en De Bilt ligt dit aantal boven de 6. Dat is ruim twee keer hoger dan het landelijke gemiddelde van 2,9 inbraken per duizend huishoudens. Van de vier grote steden kwamen dieven relatief het vaakst een huis binnen in Utrecht.
Amsterdam is de grootste gemeente van het land en hier zijn dan ook in absolute cijfers de meeste inbraken gepleegd: 1.710 in 2021. Daarna volgen Rotterdam (1.015), Den Haag (1.000) en Utrecht (680).
Landelijk werd afgelopen jaar ruim 23.500 keer ingebroken in een woning. Dat is in lijn met de neerwaartse trend. Het aantal woninginbraken is in tien jaar tijd met zo'n 75 procent gedaald. Het CBS vindt het aannemelijk dat het vele thuiswerken en thuisblijven hier verder aan hebben bijdragen.
Er waren in 2021 meer dan tweeduizend verdachten van woninginbraak. Dat is bijna een kwart minder dan het jaar daarvoor. Het valt het CBS op dat het aandeel jongeren dat wordt verdacht van woninginbraak steeds kleiner wordt. Tien jaar geleden was nog ongeveer de helft van de inbrekers jonger dan 25 jaar, nu is dat bij een derde van de inbraken het geval. De gemiddelde leeftijd van een woninginbreker is gestegen van 28 tot 31,5 jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.