Wat te doen met de vele zwerfkatten? Overheden en deskundigen zoeken alternatief voor afschieten

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Hoe kun je op een diervriendelijke manier wat doen aan de vele zwerfkatten in de provincie? Daar praten gemeenten, provincies, wetenschappers en andere deskundigen vandaag over op een landelijk zwerfkattencongres in Woerden. De provincie Utrecht besloot een paar jaar geleden al te stoppen met het doden van de zwerfkatten. In plaats van jaarlijks zo'n vierhonderd katten af te schieten, worden ze tegenwoordig gevangen, gesteriliseerd en soms herplaatst.
Marianne Ingwersen is één van die kattenvangers in onze regio. "De vangkooi, daar moet het mee gebeuren", vertelt ze. De kat wordt gelokt met voer en eenmaal in de kooi, proberen ze het proces zo stressloos mogelijk te laten verlopen. "We doen er een doek overheen zodat het donker wordt."
Na sterilisatie en inenting gaan de katten weer terug de natuur in. Meestal op dezelfde plek, maar soms ook op een andere plek zodat katten beschermde vogels met rust laten.

Zonder huiskat, geen zwerfkat

Vaak zijn zwerfkatten de derde generatie huiskatten, legt Carien Radstake uit, directeur van Stichting Zwerfkatten Nederland. "Een huiskat belandt op straat, die krijgt kittens, en die krijgen ook weer jongen. En die jongen zijn totaal niet gewend aan mensen. Zonder huiskat, geen zwerfkat."
Verslaggever Robert Jan Booij verdiept zich in de wereld van de zwerfkatten.
Er zijn ruim drie miljoen huiskatten in Nederland. Hoeveel zwerfkatten er zijn, is niet duidelijk. Schattingen lopen uiteen van 135.000 tot 1,2 miljoen. Het gevolg is een hoop kattenleed, zegt Radstake. "Zo leuk is het niet om buiten te leven en voor je eigen kostje te moeten zorgen."
Daarnaast kunnen de zwerfkatten overlast veroorzaken. Veel gemeenten en provincies worstelen daarom met het thema. Op het congres vandaag in Woerden wordt met deskundigen gepraat over hoe je hier op een zo diervriendelijk mogelijke manier wat aan kunt doen.
In Utrecht hebben ze dus gekozen voor vangen. Maar Radstake benadrukt dat er nog een ander belangrijk middel is: een chipplicht. Zij hoopt dat in de toekomst alle katten gechipt worden, zodat makkelijker gezien kan worden welke katten huiskatten zijn en welke rondzwerven.
Luister hier naar verslaggever Robert Jan Booij die meegaat op zwerfkattenjacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.