Van tekort aan vrijwilligers tot Uithoflijn op de route: avondvierdaagse gaat niet overal door

© Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - Eindelijk mag het weer, maar tóch zal dit jaar niet overal de avondvierdaagse gelopen worden. In Leusden gooit een tekort aan vrijwilligers roet in het eten. "We hebben het twee jaar niet kunnen organiseren vanwege corona en dan haken vrijwilligers ook af. Op een gegeven moment kun je de kar niet meer trekken." Ook de avondvierdaagsen van Woerden en Utrecht Koningsweg gaan niet door.
Gelukkig gaat de overgrote meerderheid van de avondvierdaagsen in de regio dit jaar waarschijnlijk wel door, zegt Wytze Dijkstra van de Sticht Gooise Wandelsportbond (SGWB). "Nog niet alle vergunningen zijn rond, maar we gaan ervan uit dat het goed komt en dat we overal toestemming krijgen. Men wil ook wel graag meewerken. Het heeft toch twee jaar stilgelegen en de jeugd wil toch wel wandelen."

Niet meer te organiseren

Leusden trok vrijdag definitief de stekker uit de editie van dit jaar "om organisatorische redenen". Om een vergunning te krijgen moet er een draaiboek komen én moet de veiligheid van de lopers gewaarborgd zijn. En daar wringt de schoen. "We konden door bezuinigingen niet meer rekenen op de inzet van de politie", legt Marga van der Wal van de Avondvierdaagse Leusden uit. "Ook de vereniging van verkeersregelaars heeft zich opgeheven en inmiddels hebben we bericht gehad dat de EHBO-vereniging waar we gebruik van maakten zich gaat opheffen. Daarnaast moeten we zelf ook weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Dat gaan we allemaal niet rondkrijgen voor 31 mei."
Scholen zijn wel vrij om zich aan te melden bij wandeltochten in de buurt. Eén Leusdense school is nu al van plan zich dan maar aan te sluiten bij het wandelpeloton in Amersfoort. "Scholen zijn daar vrij in", zegt Van der Wal. Het is alleen wel de vraag of ze de extra aanwas aankunnen. "Hoe meer lopers, hoe moeilijker het is om je organisatie rond te krijgen. Dat kost ook weer meer inzet van vrijwilligers."

Te dicht bij de Uithoflijn

Ook voor de organisatie in Woerden was het te kort dag om de avondvierdaagse dit jaar op te tuigen en in Utrecht is één van de startlocaties definitief uit de agenda geschrapt. De startplaats aan de Koningsweg is te onveilig, vindt de organisatie. Het ligt te dicht naast de tram. "Wij staan er allemaal als vrijwilligers. En al heb je er tien verkeersregelaars staan, er kan er altijd eentje tussendoor glippen. Mensen willen die verantwoordelijkheid niet meer nemen", aldus Sophia Besamusca.
Voordat corona toesloeg en een streep haalde door de vorige twee edities van de avondvierdaagse was het bij vertrek op de parkeerplaats bij de voetbalverenigingen VSC en Rivierwijkers één krioelende menigte van enkele duizenden lopertjes, mét begeleiding. En bij terugkomst herhaalde dat tafereel zich weer. Nu daar om de paar minuten een tram van de Uithoflijn langs rijdt, vinden ze dat niet meer verantwoord. En een zoektocht naar alternatieve startlocaties in de buurt liep ook op niets uit. Besamusca: "We zijn al jaren aan het kijken naar een alternatieve startplaats. Maar je zit altijd met dat spoor."
In Utrecht werden altijd twee routes gelopen, eentje die startte in Overvecht op de Vechtzoom en de ander op de Koningsweg, waar de meeste kinderen aan de startlijn verschenen. Vandaaruit ging het snel de stad uit, de natuur in, omdat de organisatie de kinderen liever niet de drukte in stuurt. De tochten vanuit Overvecht gaan dit jaar vooralsnog wel door, maar helemaal zeker is dat ook niet. Ook daar kampen ze met een tekort aan verkeersregelaars.

Baarn gaat toch lopen

In Leusden hebben ze gelukkig wel weer wat aanmeldingen gekregen na de mededeling dat het dit jaar niet doorgaat. Ze zijn dan ook zeker van plan volgend jaar wel weer te lopen. Ook in Baarn gaat de avondvierdaagse dit jaar toch door, nadat het doek dreigde te vallen wegens een tekort aan vrijwilligers. Inwoner Viola van der Burgh kon dat niet over haar hart verkrijgen en heeft het stokje overgenomen. "Het idee dat er geen avondvierdaagse meer zou zijn vond ik zó raar, dat ging er gewoon niet in. Ik ben hier geboren en getogen, en de vierdaagse was er altijd."
Wandelbond SGWB is dan ook wel voorzichtig optimistisch voor de toekomst. Het tekort aan vrijwilligers blijft een probleem, maar de animo bij de lopers is onverminderd groot. "Er doen ook weer voetbalverenigingen mee", zegt Wytze Dijkstra. "Die waren lang afwezig. En muziekkorpsen willen ook nog altijd graag meedoen. Het is ook een vorm van reclame, hè. Je loopt daar toch mooi in het zicht van veel mensen. En misschien denkt er wel eentje. Dat wil ik ook wel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.