Gemeente Lopik geschrokken van berichtgeving over 'rioolhacker' Wilfred Zielman

© Omroep West
LOPIK - De gemeente Lopik is geschrokken van de berichtgeving over oud-medewerker Wilfred Zielman. De man uit Bergambacht zou gestraft worden omdat hij misstanden in de gemeente Lopik aan de kaak heeft gesteld. Met medeweten van de burgemeester en wethouder, zo blijkt uit diverse e-mails waarover Omroep West beschikt. Maar de gemeente zegt zich niet te herkennen in dit beeld en overweegt zelfs aangifte vanwege de aantijgingen.
De nu 44-jarige Wilfred begon in 2010 aan zijn nieuwe baan bij de gemeente Lopik als rioolbeheerder. Hij wordt ingewerkt door een ambtenaar die gaat vertrekken bij de gemeente. Na een paar maanden heeft Wilfred door dat de situatie in Lopik niet normaal is.
Uit onderzoek van Omroep West blijkt dat Zielman al snel aan de bel trekt omdat medewerkers van de gemeente volgens hem nauwe banden met lokale aannemers onderhouden. Voor sommige opdrachten wordt te veel gefactureerd. Volgens Zielman accepteert wethouder Gerrit Spelt dit allemaal onder het motto 'het is een lokaal bedrijf'.
Zieleman wordt uiteindelijk ontslagen, op de fraudelijst bij de Belastingdienst gezet, zat achttien dagen in de gevangenis, werd twee keer veroordeeld voor hacken en fraude en er hangt hem een claim van 1,1 miljoen euro boven het hoofd. Medewerkers van de gemeente zouden hem bewust willen ruïneren.

'In goed overleg uit elkaar'

De gemeente Lopik zegt zich volstrekt niet te herkennen in het beeld en benadrukt dat toen zij aangifte deed, niet bekend was wie de dader was. "De oud-medewerker en de gemeente Lopik waren al in goed overleg uit elkaar gegaan vóórdat de strafbare feiten aan het licht kwamen", schrijft de gemeente vanavond in een verklaring.
"Vervolgens heeft niet de gemeente Lopik maar het Openbaar Ministerie na grondig onafhankelijk onderzoek besloten om tot vervolging van de oud-medewerker over te gaan. Wij benadrukken dat dit heeft geleid tot zaken waarin de rechter uitspraak heeft gedaan en de oud-medewerker is veroordeeld op grond van het gepresenteerde bewijs", aldus de gemeente.
De e-mails en memo’s waarover in de berichtgeving wordt gesproken, zijn bij de gemeente Lopik niet bekend. "Voor zover ons bekend zijn deze door de wederpartij ook niet ingebracht in eerdere procedures. Wij hebben de advocaat van de wederpartij verzocht deze aan ons te overleggen ter kennisname en onderzoek."
De gemeente laat weten dat (oud)-medewerkers of (oud)-bestuurders die iets weten over de zaak of die zich geraakt voelen, hun verhaal kunnen doen bij een extern vertrouwenspersoon van de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.