Utrecht stuurt aan op coalitie van GL, D66, PvdA, Student & Starter en CU

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
UTRECHT - In de gemeente Utrecht vormen GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en de ChristenUnie een goede basis voor een nieuwe coalitie. Dat schrijft verkenner Roel van Gurp in zijn eindverslag aan de gemeenteraad. De vijf partijen zijn goed voor 25 van de 45 zetels. Zij moeten nu om tafel om daadwerkelijk een coalitie te vormen.
Volgens Van Gurp waren er veel partijencombinaties denkbaar. "In mijn afweging speelden een aantal factoren mee: de juiste balans tussen stabiliteit en vernieuwing, bestuurskracht en een drive voor vernieuwing met het oog voor het bestaande", schrijft de verkenner. Hij adviseert GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en de ChristenUnie om op korte termijn de onderhandelingen te starten.
De vijf partijen hebben een brede gezamenlijke inhoudelijke basis, schrijft de verkenner. "Ze zijn het met elkaar eens dat er in Utrecht snel werk moet worden gemaakt van o.a. het bouwen van nog meer betaalbare woningen, aanpak van de klimaatcrisis en van het tegengaan van de groeiende ongelijkheid tussen groepen Utrechters." In de brief staat verder een aantal onderwerpen genoemd dat hoog op de agenda moet komen tijdens de onderhandelingen. Het gaat onder meer om betaalbaar wonen, klimaat en kansengelijkheid in de gemeente.

Reacties

Fractievoorzitter Esma Kendir van Student & Starter is blij dat haar partij is uitgenodigd aan de onderhandelingstafel. "Het was natuurlijk wel spannend, maar ik zag het wel aankomen omdat wij de afgelopen vier jaar onszelf heel erg hebben bewezen, dat we dus een blijvertje zijn in de Utrechtse politiek."
Tijdens de onderhandelingen wil Kendir zich vooral hard gaan maken voor meer betaalbare woningen. "Wij hebben veel ideeën om het tekort tegen te gaan. Allereerst zouden wij 20.000 woningen willen realiseren in Rijnenburg. We willen het woningtekort ook oplossen door woningdelen mogelijk te maken, door leegstand hard aan te pakken en ook door de betaalbarheid te garanderen door een 40-40-20-regeling." Dit houdt in: 40 procent sociale huur, 40 procent middeldure huur- en koopwoningen en 20 procent dat wordt overgelaten aan de vrije markt.
Fractievoorzitter Julia Kleinrensink van GroenLinks laat in een schriftelijk bericht weten vertrouwen te hebben in een goede uitkomst van de onderhandelingen. "Over de inhoud zullen we heus nog wel even wat harde noten moeten kraken, maar gelukkig zien wij veel raakvlakken met alle vier de partijen."
D66-fractievoorzitter Maarten Koning is ook blij met zijn mogelijke nieuwe coalitiepartners. "Wij denken dat samenwerking met deze partijen heel kansrijk is. Maar het biedt ook de mogelijkheid om de ingeslagen weg verder uit te bouwen voor een groene en groeiende stad."

Polder Rijnenburg

Tijdens de campagne gaf Koning aan dat de bouw van woningen in Polder Rijnenburg een breekpunt is tijdens coalitieonderhandelingen. D66 is groot voorstander, GroenLinks is tegen. Of dat thema nog steeds een breekpunt is, wil hij niet zo stellig zeggen.
"Wij vinden dat Polder Rijnenburg onderdeel moet worden van het akkoord, voor ons blijft het een heel belangrijk punt. (...) We hebben vertrouwen dat we hier resultaat op kunnen gaan boeken en dat heeft er ook mee te maken dat er zowel voor als na de verkiezingen een grote meerderheid in de gemeenteraad is die dit voor elkaar wil krijgen", aldus Koning.

Gesprekken

De eerste coalitiebesprekingen gaan naar verwachting morgen plaatsvinden. Verkenner Van Gurp laat weten ook de volgende fase van de vorming van een nieuw stadsbestuur te zullen begeleiden. Dat doet hij samen met Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg van D66. "Ik kijk met veel plezier en vertrouwen uit naar de samenwerking met hem en de partijen in deze nieuwe fase."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.