Wolvenfilmer Cees van Kempen: de wolf is geen eng sprookjesdier
RHENEN - Op de Veluwe zijn ze al aan de wolf gewend, hier in de provincie Utrecht moesten mensen deze week drie keer goed kijken voor ze het konden geloven: er liep een wolf in Amersfoort! En behalve daar, kwamen er wolvenmeldingen uit Zeist, Den Dolder, Lage Vuursche, Bilthoven en Driebergen.
Natuurfilmer Cees van Kempen weet na vier jaar filmen veel over wolven
Jonge wolf
Vermoedelijk gaat het om een jonge mannelijke wolf, zegt de Zoogdierenvereniging. Deze wolf is weggetrokken uit zijn oude roedel, om zelf een territorium te zoeken. Of dat hier in onze provincie is, is nog even afwachten.
In Nederland leven op dit moment naar schatting veertien tot twintig wolven, meldde LTO Nederland eerder dit jaar. Ze laten zich niet graag zien. Een ontmoeting met een wolf is echt een unicum. Toch is er in Nederland iemand die jarenlang wolven volgde in hun tocht van Oost-Duitsland naar Nederland: filmmaker Cees van Kempen.
Van Kempen: "Ik werkte aan een tv-serie over de terugkeer van de ijsvogel, torenvalk en de bever, toen een bevriende ecoloog me maar bleef aansporen: 'er komt een veel groter dier terug, Cees! Die moet je filmen'. Makkelijker gezegd dan gedaan. Wolven zijn schuw, die laten zich niet zomaar filmen. Het werd een project van jaren, maar het is gelukt."
Margreet: waar is de wolf?
Dit voorjaar maakt Margreet een programma over de impact van een nieuwkomer. Over je aanpassen aan iets onafwendbaars en over de maakbaarheid van natuur. De wolf staat immers voor veel meer. Hebben we in NL nog wel échte natuur? En hebben we daar eigenlijk wel behoefte aan? De wolf staat voor verandering, voor nieuwkomers, voor ‘omdenken’ en voor overal invloed op willen hebben. Hoe gaan onze provinciegenoten daar mee om? Van wandelaars tot schapenboeren, van boswachters tot wildkampeerders en van scoutinggroepen tot de politiek: íedereen maakt zich druk. En om wát eigenlijk?
Margreet gaat op zoek naar… de wolf!
Geen eng sprookjesbeest
"Of ik al iets van wolven wist? Nee, eigenlijk niet. Dat leerde ik gedurende het proces. Eerst moest ik ze zien te vinden natuurlijk. Door sporen, wildcamera's, engelengeduld en het zoeken naar strategische plekken kwam ik ze op het spoor. En dan nog zag ik soms wéken geen wolf voor ik 'beet' had. Na al die jaren filmen - honderden dagen zat ik in het bos - weet ik dat de wolf alles is behalve dat enge beest uit sprookjes. Het is een heel sociaal dier met een opvallende gelijkenis met onze honden thuis. Ze zijn niet voor niets familie van elkaar."

Beter regelen
Het enthousiasme van Cees voor de terugkeer van de wolf wordt gedeeld door natuurbeheerders en -liefhebbers. Toch is er ook veel weerstand. Van boeren bijvoorbeeld, die vrezen voor hun vee. Cees snapt dat en vindt dat hier een taak voor de overheid ligt. Die moet helpen beschermen en preventieve maatregelen nemen.
“We weten al jaren dat de wolf eraan komt", zegt Van Kempen enigszins verongelijkt. "Op Europees niveau is de wetgeving allang geregeld, maar de Nederlandse overheid heeft ervoor gekozen om de kop nog even in het zand te steken en de provincies het maar te laten regelen. Dat duurt veel te lang."
Cees' film 'Wolf' draait vanaf september in de bioscoop. Meer lezen over dit onderwerp? Bekijk ons dossier over de wolf.