Onderzoekers UMC Utrecht vinden eiwit dat effectiviteit chemokuur bij borstkanker voorspelt

© ANP
UTRECHT - Borstkankeronderzoekers van het UMC Utrecht hebben ontdekt dat een bepaald eiwit kan voorspellen of een chemokuur effectief is bij een agressieve vorm van borstkanker. Bij vrouwen met een bepaalde soort kanker en veel van het zogeheten FER-eiwit is de kans groter dat chemotherapie zal aanslaan.
Het onderzoek is belangrijk voor vrouwen die triple-negatieve borstkanker hebben. Dat is een agressieve vorm van borstkanker die vaak wordt behandeld met chemotherapie. Door de chemokuren moet het risico op uitzaaiingen zo klein mogelijk worden, waardoor de kans op overleving groter is.
Maar de behandeling met chemotherapie slaat niet bij alle vrouwen even goed aan. Ook hebben veel vrouwen vaak last van vervelende bijwerkingen, zoals vermoeidheid, bloedarmoede, misselijkheid en haaruitval. "Het zou daarom enorm helpen als we van tevoren kunnen zeggen of een behandeling met chemotherapie effect gaat hebben," zegt hoogleraar pre-klinische oncologie Patrick Derksen van het UMC Utrecht.
De onderzoeksgroep van Derksen heeft ontdekt dat een bepaald eiwit kan voorspellen of een chemokuur gaat werken bij triple-negatieve tumoren. Vrouwen met borstkanker en veel van het FER-eiwit hebben meer baat bij een behandeling met chemotherapie.
De onderzoekers werken nu aan een test die aantoont of een triple-negatieve borsttumor veel of weinig FER-eiwit bevat. Bij veel van deze eiwitten is de kans groot dat de chemokuur aanslaat. "De test willen we al bij de diagnose gaan inzetten, zodat we beter een behandeling op maat kunnen voorstellen", zegt Derksen.
"De test gebeurt in het lab met het afgenomen tumormateriaal. Van patiënten vragen we niks extra's. We gaan met deze test klinische studies doen om onze voorspelling te bevestigen, en zodoende een meer gepersonaliseerde en effectieve behandeling te kunnen aanbieden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.