Spoedeisende hulp in ziekenhuizen onder druk door ziek personeel: 'Soms moeten we sluiten'

PROVINCIE UTRECHT - Het piept en het kraakt bij de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) van de ziekenhuizen in de regio Utrecht. Met kunst- en vliegwerk worden de afdelingen overeind gehouden, maar dat lukt niet altijd. "Soms moeten we sluiten", zegt een woordvoerder van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.
Dat het in Amersfoort zover komt, ligt niet aan het ziekteverzuim op de SEH-afdeling zelf. Dat ligt weliswaar hoog, maar leidt niet tot acute problemen. "Patiënten kunnen niet doorstromen", zegt de woordvoerder over de oorzaak van de tijdelijke sluitingen.
Te weinig bedden
Er zijn simpelweg te weinig bedden in het ziekenhuis beschikbaar om mensen vanuit de spoedeisende hulp verder te kunnen opvangen. Dat is een vereiste om de SEH open te houden. Dat er geen bedden zijn, komt dan weer wel door het hoge ziekteverzuim in rest van het Meander Medisch Centrum.
Daardoor kan het dus voorkomen dat patiënten voor de spoedeisende hulp naar andere ziekenhuizen in de regio worden verwezen. Lichtpuntjes zijn er wel. "Het ziekteverzuim lijkt af te nemen", zegt de woordvoerder. Ook zijn alle operatiekamers in het ziekenhuis open, waardoor de meeste operaties kunnen worden ingepland en er een voorzichtig begin kan worden gemaakt met de inhaalzorg na de coronaperiode.
Ook in Utrecht is de situatie precair. Het UMC Utrecht laat weten dat ze de SEH nog niet hebben hoeven sluiten, maar dat de druk daar wel heel hoog is. Door zowel corona als griep is een flink deel van het personeel uitgeschakeld.
De personeelsuitval zorgt in de rest van het ziekenhuis eveneens voor een uitdaging. Aan inhaalzorg komt het UMC Utrecht dan ook weinig toe. Het ziekenhuis verwacht nog het hele jaar nodig te hebben om alle uitgestelde zorg in te kunnen halen, met mogelijk een uitloop naar begin volgend jaar.
'Lukt nog net'
Een woordvoerder van het Diakonessenhuis laat weten dat het nog nét lukt om de spoedeisend hulp open te houden en alle diensten rond te krijgen. "Met dank aan het personeel", zegt de woordvoerder. "Ze ruilen diensten en springen in voor collega's."
Het Diakonessenhuis plukt ook de vruchten van een eerdere beslissing. "We hebben de afgelopen twee jaar heel erg geïnvesteerd in het opleiden van extra SEH-verpleegkundigen", zegt de woordvoerder. "Tijdens corona kwamen we erachter dat je moet kunnen ingrijpen als bijzondere situaties zich voordoen."
Ook hier wordt ondanks de personele problemen positief naar de toekomst gekeken. "De gewone zorg is weer volledig op peil en alle operatiekamers zijn open", zegt de woordvoerder. Wel komt het ziekenhuis nog maar weinig toe aan inhaalzorg, de verwachting is dat daar de rest van het jaar nog voor nodig is.
Altijd plek voor acute patiënten
De spoedeisende hulp van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft te maken met een hoge werkdruk, maar heeft tot nu toe haar deuren niet volledig hoeven sluiten. In Nieuwegein kunnen echt acute patiënten altijd terecht. Incidenteel wordt ambulancevoorziening RAVU gevraagd een patiënt die niet in deze categorieën valt naar een ander ziekenhuis te vervoeren.
Zowel het ziekteverzuim als de instroom van patiënten liggen in het St. Antonius Ziekenhuis enkele procenten hoger dan gemiddeld. Dat leidt tot verhoogde werkdruk. Onder meer doordat personeel bereid is om extra diensten te draaien, lukt het toch om de SEH open te houden.