Video: wolf gespot midden in de bebouwde kom van Amersfoort

© Michel Rutte
AMERSFOORT - In de bebouwde kom van Amersfoort is vanochtend een wolf gespot. Het dier rende op de weg en werd gefilmd door een automobilist. De Zoogdiervereniging is overtuigd: "Alles wijst op een wolf. Hoe hij over straat loopt, zijn draf, hoe hij op de auto reageert en zijn kleur."
Michel Rutte uit Achterveld spotte de wolf op de kruising van de Zielhorsterweg met de Ringweg, bij de wijk Schothorst. Op de beelden is te zien dat het dier tientallen meters over het asfalt rent en vervolgens de berm in duikt. Op sociale media wordt de video veel gedeeld.
De wolf rende tientallen meters over de weg bij de wijk Schothorst.

'We zijn overtuigd'

Wolven worden vaak verward met grote honden, maar dit keer lijkt het er écht één te zijn. Expert Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging heeft de beelden namelijk bekeken. "We zijn overtuigd dat het een wolf is", zegt hij. Hoewel het zeer opmerkelijk is dat een wolf zich midden in de stad bevindt, past het bezoekje aan Amersfoort in de trend van de laatste jaren: de wolf rukt namelijk steeds meer op ten westen van de Veluwe.
Een wolf is niet gevaarlijk voor mensen. Sterker: ze zijn juist doodsbang voor ons.
Maurice La Haye (Zoogdiervereniging)
"We krijgen op dit moment ieder halfuur een melding binnen", zegt La Haye. "Vooral uit het gebied tussen Amersfoort, Den Dolder en Utrecht." Dat valt ook RTV Utrecht-presentatrice Margreet van Gils op. Zij maakt een tv-programma over de oprukkende wolf. De afgelopen dagen komen er steeds meer wolven-waarnemingen bij. Zo werd de redactie getipt door getuigen die zeggen het dier te hebben gezien in Zeist, en bij de golfbanen in Lage Vuursche.
La Haye vraagt mensen om al die waarnemingen te delen via de site wolveninnederland.nl. "We gaan al die meldingen bestuderen. Met als doel de looplijnen van de dieren in kaart te brengen."

Wolf is niet gevaarlijk

De wolf heeft zich een aantal jaren terug definitief gevestigd op de Veluwe. Er zijn ook jongen geboren, en de kans is groot dat die zich verder over Nederland verspreiden, bijvoorbeeld richting Utrecht. Sommige mensen vinden het spannend klinken dat de wolf dichterbij komt. Maar er is niets engs aan, zegt La Haye. "Een wolf is niet gevaarlijk voor mensen. Sterker nog: ze zijn juist doodsbang voor ons. Er zijn talloze redenen waarom je bang kan zijn 's nachts in een donkere stad, maar een wolf is daar geen van."
Hoewel de wolf oprukt richting onze provincie, is de kans dat we er snel één zien klein. Het gaat nog altijd om enkele exemplaren. Dus als je er één ziet, zoals Michel Rutte vanochtend gebeurde, dan is dat volgens La Haye erg bijzonder. "Gefeliciteerd, zeg ik tegen hem. Het is een mooie waarneming. En het zal hem niet nog een keer overkomen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.