Zeist grijpt in op woningmarkt: opkoopverbod tot ruim 5 ton

© ANP
ZEIST - Zeist wil opkoopbescherming invoeren voor woningen met een WOZ-waarde tot 521.000 euro. Het gemeentebestuur wil zo starters en mensen met een middeninkomen meer kansen bieden op de huizenmarkt.
Sinds 1 januari mogen gemeenten beleggers weren die woningen alleen maar kopen om te verhuren. In onze regio is de nieuwe wetgeving met beide handen aangegrepen. Bijna elke Utrechtse gemeente wil opkoopbescherming invoeren, ook om te voorkomen dat beleggers in de stad gaan uitwijken: het gevreesde 'waterbedeffect'.
Na Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein komt nu ook Zeist met een concreet plan. Dat is hard nog, vindt wethouder Laura Hoogstraten. "De woningmarkt in Zeist staat flink onder druk. We zien voorbeelden van woningen die worden aangekocht voor 275.000 euro en vervolgens voor 1.200 tot 1.600 euro per maand worden verhuurd. Dat kan niet de bedoeling zijn. We willen woningen betaalbaar houden voor starters en middeninkomens en daarmee de kansen voor deze doelgroep vergroten."
Zeist volgt de werkwijze van andere gemeenten, waaronder de gemeente Utrecht, door de goedkoopste 60 procent van de woningvoorraad te beschermen. Er zijn uitzonderingen mogelijk voor mensen die een woning kopen voor familieleden, voor bedrijfswoningen of tijdelijke verhuur. Als de gemeenteraad van Zeist komende maand instemt, gaat de regeling per 1 juni in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.