Nieuwe coalitie in Bunschoten lijkt grootste partij ChristenUnie opnieuw uit te sluiten

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De ChristenUnie lijkt uitgespeeld als het gaat om een rol in de nieuwe Bunschotense coalitie. VVD, CDA, SGP en de Christelijke Arbeiders Partij (CAP) hebben aangegeven samen verder te willen en daarin geen plek te zien voor de partij die in Bunschoten met zes zetels de grootste werd. Burgemeester Melis van de Groep heeft Bart Krol aangesteld als formateur, die ook het huidige college uit 2019 vormgaf.
Krol, die namens het CDA tien jaar lang gedeputeerde was voor de provincie Utrecht, zal de komende tijd een college en coalitieakkoord proberen te vormen met de vier fracties. Vlak na de verkiezingen werd al duidelijk dat de huidige coalitie op dezelfde voet door wilde gaan en geen samenwerking met de ChristenUnie voor zich zag.

Opnieuw de grootste

In Bunschoten komt de ChristenUnie traditiegetrouw als grootste partij uit de bus. Ook dit keer stemde ruim 32 procent van de Bunschoters op de partij, wat goed was voor zes van de negentien zetels. Het is er één minder dan in de afgelopen raadsperiode, maar de partij is daarmee alsnog ruim groter dan VVD (4), CDA (4), SGP (3) en CAP (2).
Traditioneel gezien neemt de grootste partij het voortouw in de coalitievorming na de verkiezingen, maar die kans kreeg de christelijke partij niet. De ChristenUnie was zeventig jaar lang onderdeel van het gemeentebestuur, totdat de coalitie samen met de VVD na de verkiezingen van 2018 in 2019 klapte. Volgens de VVD stond de ChristenUnie onder meer niet open voor bestuurlijke vernieuwing.

'Geen verrassing'

Het zorgde ervoor dat de VVD ging samenwerken met CDA, SGP en CAP, en dat de ChristenUnie voor het eerst sinds lange tijd een rol in de oppositie toebedeeld kreeg. Nu lijkt datzelfde te gebeuren.
“Dat komt niet als een verrassing”, stelt fractievoorzitter Alma Broekmaat-Hagens, die tijdens het eerste gesprek tussen de partijen ook nog de optie voor een raadsbreed akkoord op tafel had gelegd. “Wij hadden dat graag onderzocht, omdat de verkiezingsprogramma’s op heel veel thema’s overeenkwamen. Ik denk dat hoe meer je samen kunt werken, hoe meer je kunt bereiken.”

Rol in oppositie

Maar daar kwam het niet van. “In het eerste gesprek werd al duidelijk dat de partijen daar niet op zaten te wachten. En daar waren verschillende redenen voor, onder meer omdat ze een goede tegenmacht in de gemeente willen hebben.” Landelijk partijleider Gert-Jan Segers stelde dat zijn partij ‘gebruuskeerd’ werd.
Voor de ChristenUnie betekent het dus hoogstwaarschijnlijk opnieuw een rol in de oppositie. “Onze energie neemt niet af. We hebben zin in deze periode en zullen ons ook vanuit de oppositie volop inzetten voor ons dorp”, aldus Broekmaat-Hagens.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.