Veroorzaker ernstig ongeluk Rhenen raasde in zware pick-up met 143 km/u over ventweg

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
RHENEN - Hij raasde in zijn enorme Dodge Ram Van met 143 kilometer per uur over de smalle parallelbaan langs de Cuneraweg tussen Veenendaal en Rhenen toen het bij een inhaalactie heel erg misging. De 28-jarige bestuurder uit Rhenen botste tegen de voor hem rijdende Audi en verloor de macht over het stuur. Hij spinde en knalde met zijn auto dwars door de houten wegafscheiding om vervolgens op de hoofdrijbaan een tegemoetkomende Volvo te rammen en in een sloot tot stilstand te komen.
Als door een wonder raakte niemand ernstig gewond, maar het had op die vrijdag in oktober 2020 veel erger kunnen aflopen, concludeerde de officier van justie vandaag in de Utrechtse rechtbank. De compleet vernielde Volvo werd bestuurd door een hoogzwangere vrouw die er met slechts een snee boven haar oog vanaf kwam.

Geen herinnering

De bestuurder moest zich vandaag verantwoorden voor levensgevaarlijk rijgedrag en rijden onder invloed. Maar in de rechtbank zei hij dat hij zich van het ongeluk niets kon herinneren. Hij zegt dat hij twee speciaalbiertjes had gedronken bij een opdrachtgever en daarna snel naar huis was gereden, omdat hij nog met zijn vrouw naar een familiefeest moest.
Vanaf het moment dat hij de Audi inhaalde was hij elke herinnering kwijt, zei hij. Zijn bewustzijn kwam volgens hem pas weer terug toen zijn auto tot stilstand kwam en hij het sissende geluid van de airbag hoorde.

Levens in gevaar gebracht

Maar volgens de officier van justitie heeft de man met zijn rijgedrag bewust de levens van anderen in gevaar gebracht. De ventweg heeft snelheidsdrempels en is iets meer dan 4 meter breed, dat is nauwelijks breder dan de twee auto's die elkaar passeerden. Volgens getuigen leek het erop dat de Dodge van de verdachte en de voor hem rijdende Audi een racewedstrijd hielden.
Bestuurders die 80 kilometer per uur reden op de hoofdrijbaan hadden het gevoel dat zij stilstonden toen de twee auto's voorbijkwamen. De verdachte gaf toe dat hij de drie inzittenden van de Audi kent, maar ontkende dat zij een wedstrijd hielden. Een van de rechters vroeg zich af hoe de verdachte het in zijn hoofd haalde om met een snelheid van 40 meter per seconde op zo'n smalle weg in te halen. Daar had de man geen antwoord op.

Potentieel dodelijk wapen

De veroorzaker van het ongeluk is in het verleden al vaker veroordeeld en bekeurd voor hardrijden, ook in de bebouwde kom. Volgens een omwonende reed de man dagelijks met zijn pick-up met veel te hoge snelheid over de ventweg langs de Cuneraweg. Maar volgens de verdachte is die indruk ten onrechte gewekt, omdat de 3000 kilo zware Dodge veel lawaai maakt om op gang te komen.
Volgens de officier van justitie veranderde de zware Dodge met de verdachte achter het stuur in een potentieel dodelijk wapen. Zij had ook geen goed woord over voor het gedrag van de man direct na het ongeluk. Hij was uit zijn auto geklommen en had een sigaretje gedraaid, zonder zich eerst om de inzittenden van de andere auto's te bekommeren. De zwangere bestuurster heeft later ook geen excuses of een bosje bloemen gekregen, merkte de officier op.
Het is werkelijk godzijdank dat zij in zo'n stevige Volvo heeft gezeten, anders waren de gevolgen niet te overzien geweest.
Officier van justitie over slachtoffer

Gebrek aan compassie

Volgens de verdachte werd zijn eerste reactie veroorzaakt door de schok en vroeg hij later bij de politie meerdere keren vergeefs hoe het met de bestuurster van de Volvo ging. Zij was vandaag in de rechtszaal aanwezig en vertelde dat zij een gezonde baby ter wereld had gebracht. "Het is werkelijk godzijdank dat zij in zo'n stevige Volvo heeft gezeten, anders waren de gevolgen niet te overzien geweest", stelde de officier.
Het OM eist wegens extreem gevaarlijk rijgedrag zes weken cel tegen de bestuurder, waarvan twee weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Omdat de man zijn rijbewijs na het ongeluk een half jaar heeft ingeleverd, zou de bijkomende eis van zes maanden rijontzegging voor hem geen gevolgen hebben.

Werkstraf en boete

Zijn advocaat deed voorkomen alsof de verdenkingen wat overdreven waren en vroeg om vrijspraak voor de verdenking van zeer gevaarlijk rijgedrag. Volgens de raadsman staat niet vast dat zijn cliënt welbewust de regels heeft overtreden. "Hij dacht dat hij met twee speciale pilsjes niet de norm zou overschrijden en ik kijk ook weleens niet op mijn kilometerteller als ik inhaal", betoogde de advocaat. Hij wees er verder op dat de Audi die voor de man reed ook een veel te hoge snelheid had.
De verdachte heeft bovendien een eigen bedrijf en kan bij een celstraf niet aan zijn contractuele verplichtingen voldoen. De verdediging vroeg de rechtbank om de straf daarom te beperken tot een werkstraf van 60 uur en een boete van 500 euro.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een vonnis te komen en doet op donderdag 21 april uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.