Huizen weer duurder en minder verkopen, maar woningmarkt lijkt af te koelen

Provincie Utrecht - Er komen meer huizen te koop en de prijzen zullen wat minder stijgen. Dat verwacht makelaarsvereniging NVM op de dag dat ze haar kwartaalcijfers van 2022 presenteren. Er lijkt iets te veranderen in de huizenmarkt, maar er is nog veel onzeker. De NVM spreekt van een "lichte bries op de oververhitte woningmarkt".
Huis te koop in de Utrechtse wijk Oudwijk, februari 2022.
Huis te koop in de Utrechtse wijk Oudwijk, februari 2022. © ANP
NVM-voorzitter Onno Hoes voorspelde vanmorgen dat door de nieuwbouw die dit jaar wordt opgeleverd het aantal verkopen zal toenemen. De forse gestegen inflatie, energieprijzen en bouwkosten maken het er alleen niet duidelijker op, leidt hij af uit discussies tussen makelaars. "Energie fluctueert en geeft enorme onzekerheid. Er zijn zorgen over bouwmaterialen. Niet alleen voor nieuwbouw maar ook voor verbouwingen, dus je weet niet waar prijsstijgingen en -dalingen zitten."

Eerste teken van afkoeling

Het aantal huizenverkopen stijgt waarschijnlijk met zo'n 5 procent en de huizenprijzen zullen zo'n 10 procent toenemen, verwacht de NVM. Na jaren van steeds sterker stijgende huizenprijzen is er op de woningmarkt een eerste teken van afkoeling, maakte de vereniging bekend. Volgens Hoes valt er nog weinig te zeggen over de impact van de oorlog in Oekraïne op de huizenmarkt. "Dat is koffiedik kijken", aldus de voorzitter.
Lichte bries op oververhitte woningmarkt

Met een wat minder extreme prijsstijging en een iets toegenomen woningaanbod waaide er in het eerste kwartaal van 2022 een lichte bries door de oververhitte woningmarkt. Aan het eind van het eerste kwartaal 2022 stonden ruim 17.000 woningen te koop. Dat is 10% meer dan in kwartaal 4 2021.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning daalde in het eerste kwartaal van 2022 met 2,1% ten opzichte van het vierde kwartaal 2021 naar 428.000 euro, maar op jaarbasis is de prijsstijging nog altijd gemiddeld 13,7%. Dit is niet meer zo extreem als in de afgelopen drie kwartalen toen de prijs met circa 20% op jaarbasis steeg. Een nieuwbouwwoning noteerde in het eerste kwartaal van 2022 net als een kwartaal eerder opnieuw 466.000 euro. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2021 is de prijsstijging voor een nieuwbouwwoning op jaarbasis 11,5%.

Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van de NVM over het eerste kwartaal 2022. In de jaar op jaar vergelijking is het aanbod te koop staande woningen in Nederland wel opnieuw afgenomen. In het eerste kwartaal zijn circa 29.000 woningen verkocht. Dat is circa 19% minder ten opzichte van een jaar eerder. De druk op de woningmarkt blijft daarmee onverminderd hoog.

Bron: NVM

Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland, ziet dat het gemiddeld aantal mensen dat een koophuis komt bekijken gedaald is ten op zichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. "Je ziet dat er meer onzekerheid in de markt is gekomen", zei hij vanmorgen tegen de NOS, maar van een keerpunt wilde hij nog niet spreken. "Ik voel in ieder geval een afvlakking op zijn zachtst gezegd. Of het een keerpunt is, daarvoor heb je meer tijd nodig, maar ik zie in de cijfers wel dat het anders wordt."

Overbiedingen

Dat betekent overigens niet dat er nu al een einde is aan de negatieve spiraal van hoge huizenprijzen en overbiedingen door mensen die koste wat kost een huis willen kopen. Muzikant Daniël Yves Dudok vertelde vanmorgen op NPO Radio 1 dat hij 368.000 euro heeft geboden voor zijn huis in Zuilen, terwijl er 309.000 euro werd gevraagd. "We hebben flink moeten overbieden, maar in een stad als Utrecht kun je dat wel verwachten."
Makelaar Remmie Cornelissen vulde aan dat in Utrecht twintig procent hoger bieden dan de vraagprijs inderdaad normaal is, maar een koper betaalt dan nog niet per se twintig procent te veel. "Het huis is op een andere prijs getaxeerd dan waar ze het voor hebben gekocht. De vraagprijs was lager dan de werkelijke waarde. Die tactiek zien we veel in Utrecht."

Stikstofproblematiek

De NVM waarschuwt voor verdere verstoringen op de huizenmarkt. Zo daalde het aantal afgegeven bouwvergunningen in januari dit jaar. Ook bieden de voorstellen voor de stikstofproblematiek, waardoor veel bouwprojecten stil kwamen te liggen, vooral oplossingen voor de lange termijn maar niet voor de korte termijn.
"De disrupties zijn groot, dat kunnen we ons niet veroorloven", aldus voorzitter Hoes. "De slogan 'bouwen, bouwen, bouwen' is nog niet achterhaald, er is nog een enorme behoefte aan nieuwbouwwoningen", zegt de voorzitter. Daarbij waarschuwt Hoes ook voor de betaalbaarheid van nieuwbouw. Goedkope nieuwbouw is volgens hem "bijna onmogelijk" omdat er in dat segment weinig aanbod is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.