Partij voor de Dieren in beeld voor coalitie in Amersfoort: 'Alleen als de koers fundamenteel om kan'

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - De Partij voor Dieren is een van de partijen die in Amersfoort in beeld is voor een nieuwe coalitie in de stad. Het zou voor het eerst dat deze partij ergens in de provincie mee bestuurt.
Op verzoek van verkiezingswinnaar D66 werd er met alle dertien partijen in de gemeenteraad gesproken. D66, GroenLinks, CDA, Amersfoort2014 en Partij voor de Dieren lijken het dichtst bij elkaar liggen. Die partijen gaan nu verder met elkaar onderhandelen.
Als Partij voor de Dieren mee gaat besturen zou dat niet alleen voor de provincie nieuw zijn, ook landelijk gezien is het bijzonder. Voor zover bekend wordt er op dit moment alleen in Arnhem en in Groningen onderhandeld met de PvdD. Fractievoorzitter Christian van Barneveld zegt dat zijn fractie in Amersfoort er klaar voor is, ondanks het feit dat van bestuurlijke ervaring geen sprake is. "Alleen als de koers fundamenteel om kan, doen wij mee." Dierenwelzijn, duurzame energietransitie en sociale gelijkheid noemt hij hierbij als cruciale onderwerpen.
Naast het nemen van bestuurlijke verantwoordelijkheid hebben alle partijen aangegeven een of twee wethouders te willen leveren. Van Barneveld wil niet vooruitlopen op de vraag of hij beschikbaar is voor deze post, maar uitsluiten doet hij het ook niet. "Ik zeg nog niet perse dat ik dat zal gaan worden. Het moet echt de beste wethouder voor de beste portefeuille zijn."

ChristenUnie baalt

Ondertussen baalt de ChristenUnie van het advies van D66-informateur Kiki Hagen. “Wij hadden graag meegedaan in een coalitie die Amersfoort groener en socialer maakt”, zegt Hans Bol, fractievoorzitter van de ChristenUnie. Zijn partij heeft bij de informateur steeds gepleit voor een college dat recht doet aan de wens van de kiezer voor een lokaal groen en sociaal beleid.
"Wij hebben ook een links profiel", zegt Bol. Toch schrijft de informateur in haar advies dat een combinatie met de ChristenUnie in plaats van Amersfoort2014 "conservatiever" is. Dat wordt niet verder toegelicht. Bovendien denkt de informateur dat de verschillen groter zijn dan bij de andere mogelijkheid. Vooral als het gaat om de invulling van de woningbouwopgave en de plannen voor een vergroening van de stadsring.
Er zullen trouwens genoeg verschillen overblijven in de beoogde samenstelling die nu met elkaar gaat onderhandelen. Zo zien het CDA en Amersfoort2014 liever geen zonnevelden in weilanden en de windmolens liever op zee. D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn daar wel voor.
Amersfoort2014 trok de afgelopen jaren bovendien fel van leer tegen grote projecten zoals het nieuwe stadhuis en de westelijke rondweg. De wijze van oppositie voeren wordt zelfs genoemd door de informateur als punt van zorg voor de stabiliteit van de voorkeurscoalitie: 'Het risico in deze mogelijkheid zit overwegend op de onderlinge verhoudingen; de relatie.'
Het eindadvies wordt maandag toegelicht tijdens een extra raadsvergadering.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.