Video: wolf bij Maartensdijk pakt prooi

PROVINCIE UTRECHT - Opnieuw zijn er videobeelden gemaakt van een wolf in de provincie Utrecht. Natuurliefhebber Hans Veth uit Hollandsche Rading spotte het roofdier op zijn wildcamera terwijl het zich tegoed deed aan een dode ree. Mogelijk is het eerder al gefilmd door een beveiligingscamera.
Wolf pakt prooi bij Maartensdijk
De nachtelijke regen valt voor de lens van de camera in Maartensdijk. Een voor Nederlandse begrippen behoorlijk groot roofdier loopt schichtig rond het kadaver van een ree. Even kijkt hij geschrokken op. Dan lijkt hij met zijn bek te zoeken naar de beste manier om het dode hoefdier vast te pakken. Achterwaarts, met fel oplichtende ogen, sleept hij zijn prooi mee het duister in.

Beveiligingscamera

De beelden zijn in de nacht van woensdag op donderdag geschoten. Een vriend van Veth had op een beveiligingscamera een groot dier vastgelegd. Toen hij later zijn hond uitliet, vond die de dode ree. Veth besloot zijn eigen wildcamera bij de ree op te stellen, in de hoop dat de 'dader' terug zou keren.
En dat gebeurde. Eerst verscheen een das die aan de prooi knabbelde, toen een vos, en uiteindelijk rond 2.00 uur de vermeende wolf. Een toevalstreffer, noemt Veth zijn opnames en hij is er heel blij mee. "Voor hetzelfde geld was hij niet teruggekomen. En dan nog is het bijzonder dat je hem op beeld hebt."
Hans Veth filmde een wolf bij Maartensdijk, een verslag van Jiri Glaap

Verkeersweg bij Amersfoort

Het is niet duidelijk of het in Maartensdijk om hetzelfde dier gaat als de 'wolf' die woensdagmorgen vroeg rennend op een drukke verkeersweg bij Amersfoort is gefilmd. Sterker nog, in beide gevallen moet formeel nog worden vastgesteld dat het daadwerkelijk een wolf was. Maar daar lijkt het wel erg op, oordelen onder meer de Zoogdiervereniging en de provincie Utrecht. En wie weet is het er dus wel meer dan een.
Op woensdag werd ook een vermoedelijke wolf gemeld op de Utrechtse Heuvelrug, op meerdere plaatsen tussen Hilversum, Bilthoven en Soest. Bij Maartensdijk werd de dode ree gevonden die hoogstwaarschijnlijk ten prooi is gevallen aan een wolf. DNA-onderzoek moet uitwijzen om welke wolf het eventueel gaat en waar dat exemplaar dan vandaan komt.

Speeksel en plukken haar

Onderzoeker Hugh Jansman van Wageningen University & Research legde vanmorgen op Radio M Utrecht uit dat over wolven dat zo'n beetje al het mogelijke onderzocht wordt. Dat varieert van speeksel op prooidieren en plukken haar in prikkeldraad tot wolven die op verkeerswegen bij hun leefgebied zijn aangereden.
Onderzoeker Hugh Jansman (WUR) op Radio M Utrecht over de komst van de wolf
"De overheid snapt dat het belangrijk is om vanuit de beleving van mensen zoveel mogelijk informatie te vergaren over het dier en wat-ie doet", zei Jansman. "Ook om 'onzinnieuws' een beetje voor te zijn. De organisatie die dat namens de overheden doet heet BIJ12. Die mensen zoeken sporen als keutels. Verder bekijken we in ons laboratorium in Wageningen DNA-monsters uit keutels en gebeten dieren. Daarnaast doen we met diergeneeskundige collega's van de Universiteit Utrecht sectie op dode dieren."

Verrassing en angst

Nadat in Duitsland het aantal wolvenroedels is toegenomen tot ruim 160, telt Nederland de laatste jaren ook steeds meer wolven en wolvenwaarnemingen. Daar wordt met een mengeling van verrassing en angst op gereageerd, merkt Jansman. "En de grap is dat we in Oost-Duitsland, West-Duitsland en inmiddels oostelijk Nederland allemaal door die fase heen zijn gegaan: eerst die schrikreactie en daarna blijkt het allemaal heel erg mee te vallen. Dan is die wolf helemaal niet zo spannend als we geloven vanuit de sprookjes."
Wat moet ik doen als ik een wolf tegenkom?

De kans om in Nederland een wolf in het wild tegen te komen is heel klein. Mocht je een wolf tegenkomen, volg dan de volgende adviezen op:

- Blijf kalm, geef de wolf de ruimte;
- neem langzaam afstand;
- heb je een hond bij je, houd deze dan aan de lijn;
- als de wolf te dichtbij komt: luid spreken en gebaren maken;
- loop de wolf niet achterna;
- voer de wolf niet.

Bron: BIJ12

"De wolf doet precies wat hij in miljoenen jaren evolutie heeft geleerd", zegt Jansman. "Hij bejaagt hoefdieren. Als je ze vergelijkt met grote katachtigen zijn wolven heel slechte jagers. Ze hebben geen echte wapens, ze moeten het hebben van een goed reukvermogen om zwakte bij een prooi te bespeuren en daarnaast van een uitputtingsjacht. Ze straffen dus alles af wat niet gezond of vitaal is, of wat onnatuurlijk gedrag vertoont. Dat zijn in hoofdzaak zwijnen, herten en reeën in de natuur. Schapen in een agrarisch cultuurlandschap hebben we weggehaald uit hun natuurlijke habitat. Die kunnen in een weiland niet hun natuurlijke anti-roofdiergedrag vertonen en zijn dan redelijk weerloos."

Imagoprobleem

Natuurfilmer Veth sluit zich daarbij aan. "Ik heb totaal geen angst voor de wolf. Ze zeggen weleens dat het verschil tussen een rat en een hamster is dat een van de twee een imagoprobleem heeft. En ik begrijp dat het niet leuk is als je schapen hebt die door een wolf worden gepakt. Maar er worden in Nederland nog altijd veel meer schapen en reeën door loslopende huishonden gedood. Wolven zullen mensen altijd mijden, ze doen je niets."
"De wolf bejaagt hoefdieren, zoals hij in miljoenen jaren evolutie heeft geleerd."
"De wolf bejaagt hoefdieren, zoals hij in miljoenen jaren evolutie heeft geleerd." © Hans Veth
Sinds wolven voor het eerst na ruim 150 jaar in Nederland terugkeerden zijn ze meerdere keren in de regio Utrecht geweest. In 2018 liep een wolf via Veenendaal naar Bunschoten, waar hij zich vergreep aan een schaap. Dat exemplaar verdween via Putten weer uit de provincie. Een mannelijke wolf die inmiddels in Vlaanderen huist moet in de zomer van 2018 haast wel door onze provincie zijn gekomen, maar is hier niet opgemerkt. Afgelopen weekend kreeg het wolvenmeldpunt meldingen uit Zeist en Doorn, maandag een uit Leusden en woensdag dus een uit Amersfoort. Onderzocht wordt nog of het dier die dag bij Nijkerk een schaap heeft gedood.

Dode das

Dat wolven zich naar onze provincie lijken te bewegen houdt de gemoederen in ieder geval bezig. Zo werd RTV Utrecht vanmorgen nog getipt dat er mogelijk een wolf was aangereden op de Soestdijkerweg tussen Lage Vuursche en Den Dolder. Navraag bij de politie leert dat het hier ging om een dode das.
Evengoed roept de provincie Utrecht mensen die een wolf denken te zien of sporen hebben gevonden op om er melding van te maken. Dat kan op de website van Wolven in Nederland.
Dossier De wolf

Lees meer verhalen over de komst van de wolf naar de provincie Utrecht in ons dossier De wolf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.