Renswoude vangt meeste Oekraïners per inwoner op

© ANP
RENSWOUDE - Nergens in Nederland staat zo veel Oekraïense vluchtelingen per inwoner geregistreerd als in Renswoude. De kleine gemeente vangt 79 Oekraïners op, omgerekend veertien op elke duizend Renswoudenaren. Dat blijkt uit cijfers die statistiekbureau CBS vanmorgen heeft gepubliceerd.
Montfoort is, na Noord-Beveland in Zeeland, op die ranglijst de derde gemeente van Nederland. In Montfoort zijn 78 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven bij de gemeente, oftewel tussen de vijf en zes per duizend inwoners. "Dit komt vaak door lokale initiatieven om grote groepen vluchtelingen op te vangen in bijvoorbeeld een leegstaand kantoorpand", aldus het CBS.
In absolute aantallen spant Rotterdam de kroon met 1519 geregistreerde Oekraïners. Daarna volgen Amsterdam (985), Groningen en Eindhoven (elk meer dan 500) en Westland, Hilversum en Den Haag (ruim 400). Utrecht telt er op dit moment 308, ongeveer evenveel als Ede, Amstelveen, Venlo en Almere.
Woudenberg is een van de vier gemeenten waar nog geen enkele vluchteling uit Oekraïne is ingeschreven. De andere drie zijn Ameland, Schiermonnikoog en Best. Overigens betekent dat niet dat in Woudenberg geen vluchtelingen worden opgevangen. Het Platform Woudenberg voor Oekraïne heeft zeker vijftig vluchtelingen en elf gastgezinnen bij elkaar gebracht.
De gemeente laat in een reactie aan RTV Utrecht weten dat Woudenberg in werkelijkheid al zo'n tachtig mensen heeft ingeschreven, maar door een technische storing is die informatie niet leesbaar geweest. In dat geval zou Woudenberg dus relatief nog meer vluchtelingen opvangen dan Montfoort.
In totaal zijn 27.123 mensen uit Oekraïne ingeschreven in Nederland. Bijna 10.000 van hen werden geregistreerd in de twee weken van 12 maart tot en met afgelopen zondag. Dat is ruim twee keer zo veel als het aantal nieuwkomers uit alle andere landen bij elkaar in die periode.
Van de volwassen Oekraïners die zijn ingeschreven is 80 procent vrouw. Dat komt doordat mannen van 18 tot en met 60 jaar oud het land niet mogen verlaten. Zij moeten beschikbaar zijn om mee te vechten tegen de Russen.
Mensen die in Oekraïne woonden maar een andere nationaliteit hebben, mogen zich ook in Nederland inschrijven. Het gaat om ongeveer 5 procent van de totale groep. Deze mensen komen onder meer uit Nigeria en Syrië, maar er zitten ook relatief veel terugkerende Nederlanders tussen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.