Waar is de wolf? Sporen van de Utrechtse wolf en hoe je die herkent

Margreet loopt de sporen van Utrechtse wolf na
Margreet loopt de sporen van Utrechtse wolf na © RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Kenners wisten het allang: de wolf zou óók naar de provincie Utrecht komen. Het was slechts een kwestie van tijd. Vorige week kregen zij dan eindelijk gelijk. Op vrijdag 1 april - veel mensen dachten inderdaad aan een grap - kwam de eerste zichtmelding uit Zeist. Daarna ging het snel en volgden meldingen uit Amersfoort, Lage Vuursche, Den Dolder, Bilthoven en Maartensdijk.
Margreet: Sporen van de Utrechste wolf & hoe herken ik ze zelf

Enorme afstanden

Hij is er dus, bij ons. Of, misschien is het wel "hij was er", want ook daar zijn de wolvendeskundigen het over eens: wolven lopen enorme afstanden op een dag en blijven pas ergens hangen als ze alles vinden wat ze nodig hebben: genoeg voedsel, rust en water. Deze week kwamen er geen meldingen uit de provincie Utrecht. Wel werd er een wolf gezien in Muiden, Noord-Holland.
De sporen die presentator Margreet van Gils zag en vastlegde, laat ze zien aan professioneel spoorzoeker Jeroen Kloppenburg. "Het kan heel goed een pootafdruk van een wolf zijn, hoor", is zijn eerste oordeel. "Toch is het nooit helemaal zeker te zeggen, daar heb je meer aanwijzingen voor nodig. Een heel lang spoor, uitwerpselen of bijvoorbeeld video- en fotomateriaal."
Jeroen heeft vaker wolven gezien. "Maar ik heb ze vooral ook vaak nét gemist", lacht hij. "Voor beelden die ik graag van de wolf wilde maken ben ik wel 150 keer terug gegaan. Soms bleek ik ze dan echt op een haar na mis gelopen te zijn. Het zijn ook zulke schuwe beesten."

Gedragsregels

Kloppenburg heeft ook nog een aantal gedragsregels voor als je oog in oog met een wolf staat: "Geniet er vooral van, dat is het belangrijkste. Ik weet als geen ander hoe bijzonder het is dat je 'm überhaupt ziet. Laat 'm verder vooral met rust, niet op hem af lopen en vooral niet proberen te voeren. En als hij je te dichtbij is? Maak jezelf groot en maak geluid. Maar nogmaals, de kans dat je ooit een wolf ziet is echt heel klein".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.