NS roept reizigers op eigen mok mee te nemen: 'Dat moet normaal worden'

UTRECHT - Tachtigduizend wegwerpbekers belanden dagelijks op de afvalhoop van de stations van NS. De spoorwegvervoerder roept daarom reizigers op voortaan een eigen beker mee te nemen. Vandaag start de campagne.
Een wegwerpbeker belandt uiteindelijk in je eigen lichaam. De meeste bekers gaan keurig de prullenbak in, maar de paar die ernaast vallen gaan deel uitmaken van de natuur.
NS: "Neem eigen mok mee naar het station"

Plastic soep

Het is een van de vele redenen die Mariska Joustra van Milieu Centraal noemt waarom het gebruik van wegwerpbekers zoveel mogelijk moet worden teruggedrongen. Doordat de bekers vaak niet gerecycled kunnen worden, raken we de grondstoffen waarvan de beker is gemaakt meteen kwijt. Ook maken de bekers deel uit van de plastic soep, de plastic vervuiling in de oceaan.
Reizigers kunnen de wegwerpbekers op Utrecht Centraal in deze container gooien
Reizigers kunnen de wegwerpbekers op Utrecht Centraal in deze container gooien © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Milieu Centraal is betrokken bij de campagne van NS. Deze week kunnen reizigers op station Utrecht Centraal zien hoeveel bekers te besparen zijn door een jaar lang, iedere dag een herbruikbare mee te nemen. Midden in de stationshal staat een gevulde container die deze besparing moet uitbeelden. Ook op kantoor wil NS de wegwerpbeker uitbannen.

Koffie to go

De Nederlandse Spoorwegen loopt hiermee vooruit op landelijke wetgeving. Vanaf 1 januari volgend jaar moeten koffiebekers op kantoor afwasbaar zijn of moet driekwart worden ingezameld voor recycling. En vanaf juli 2023 moeten klanten extra betalen voor milieuvervuilend verpakkingsmateriaal voor producten 'to go' uit een wegwerpbeker bij de kiosk op het perron.
Sinds 2018 krijgen koffiedrinkers die een eigen mok of beker meenemen al 25 eurocent korting voor een kopje koffie bij de NS. Volgens Joustra van Milieu Centraal is dit een van de manieren waarop mensen naar de stenen mok of herbruikbare beker kunnen worden geduwd. Het creëren van bewustwording over de schadelijke effecten van plastic, het verkopen van herbruikbare bekers op plekken waar koffie wordt verkocht en het aanpassen van de logistiek (nog niet alle bekers passen onder het koffieapparaat) zijn andere manieren. En een complimentje van de koffieverkoper bij iemand die een eigen mok meeneemt helpt ook.

Statiegeld

"Het meenemen van een herbruikbare koffiebeker moet normaal worden", zegt NS-woordvoerder Willemijn Weinands. In 2040 moeten alle stations afvalvrij zijn, dat wil zeggen geen restafval en alle materialen moeten worden gerecycled. Om het afval te verminderen kunnen reizigers vanaf september op de centraal stations van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven ook statiegeldflessen inleveren. De spoorwegvervoerder denkt hiermee jaarlijks tien miljoen flessen op te halen.
De 'bekerberg' in de container
De 'bekerberg' in de container © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Naast de actie om reizigers te interesseren voor een herbruikbare beker is het personeel van NS deze maand ook druk met het inkopen van servies om de wegwerpbekers te vervangen. Begin mei moeten de kantoren in Utrecht wegwerpbekervrij zijn. Dus mochten de bekers deze week op zijn bij de Xenos, dan weet u door wie het komt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.