Hoe de biologische buurtwinkel in Everdingen de prijzen dapper laag houdt

Provincie Utrecht - De inflatie was in maart 9,7 procent, zo hard zijn de prijzen sinds april 1976 niet gestegen. Vooral energie werd duurder, maar ook de prijs van voedingsmiddelen steeg liefst 6,2 procent. Grote supermarktketens kunnen de prijzen nog laag houden door groot in te kopen, grote pakhuizen te gebruiken en efficiënt te werken. Maar een kleine buurtwinkel heeft die luxe niet.
Nee, het was de man in de rij van buurtsuper Winkel & Zo in Everdingen nog niet echt opgevallen dat de prijzen zijn gestegen. "Wij komen hier elke maandag en vrijdag. Even lekker vers brood halen, een appeltje. De mensen zien die hier werken."
Kirsten van Dijk van Winkel & Zo in Everdingen.
Kirsten van Dijk van Winkel & Zo in Everdingen. © RTV Utrecht
Maar ook in Everdingen zijn sommige prijzen stilletjes aan verhoogd, vertelt vrijwilliger Kirsten van Dijk. "Vooral de kruidenierswaren, dus de houdbare producten, zijn duurder geworden omdat de leveranciers de prijzen omhoog hebben gedaan. Een klein beetje maar hoor, want we proberen de prijzen zo laag mogelijk te houden."
Even verderop, op landgoed Everstein, kweken vrijwilligers onder leiding van Peter ten Have groenten en fruit voor in de winkel. Alles biologisch. "Dat is altijd iets duurder dan normale groenten", vertelt Ten Have. "Maar omdat we hier alleen maar produceren voor onze eigen winkel en in ons eigen dorp, houden we de prijzen aan van de supermarkten."
Peter ten Have in de kassen van Landgoed Everstein.
Peter ten Have in de kassen van Landgoed Everstein. © RTV Utrecht
Maar hoelang kan dat nog? In de kas worden de prijsstijgingen ook gevoeld, van elektriciteit tot zaadjes: alles wordt duurder. "Bij de zaadjes van de komkommers en tomaten praat je al over een euro per plantje. Dan moet je ook maar hopen dat ze opkomen."
Voor we teruggaan naar de winkel laat de kas-baas nog de trots van Everstein zien: de yacon. Ten have: "Uniek. De Nederlandse naam is appelwortel." De vuistdikke, langwerpige groente lijkt een beetje op een zoete aardappel, maar is het niet. "Als je hem gaat schillen is het vlees wit en hij smaakt heel zoetig. Maar er zit geen zoetstof in, ook goed voor diabetici."
De yacon, het geheime wapen van Landgoed Everstein.
De yacon, het geheime wapen van Landgoed Everstein. © RTV Utrecht
De yacon is een uniek wapen in de wedloop tegen de supermarkten, maar de prijzenoorlog is voor Winkel & Zo een verloren strijd. Kirsten van Dijk: "Dat gaan we nooit winnen. Zij hebben grote leveranciers en grote pakhuizen. Ze kunnen nu producten verkopen die een tijd geleden nog voor een goede prijs zijn ingekocht. Maar je zal zien dat over een tijdje ook zij de prijzen omhoog gaan doen."
En ach, de buurtkruidenier hoeft ook helemaal niet te concurren met hamsterende grootgrutters. Want verkoopt de Appie een kopje koffie met een Everdings langetje voor 1,25 euro? Precies. Van Dijk: "En als het straks mooi weer is kan je die hier voor de deur op het terras in het zonnetje opeten. Waar kan je dat nog krijgen?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.