BPA valt uiteen na rel over fractiegeld

AMERSFOORT - De Burger Partij Amersfoort valt, een jaar na de verkiezingsoverwinning, uiteen nu justitie onderzoek doet naar misbruik van fractievergoedingen.
Medio januari is burgemeester Bolsius door onder anderen fractievoorzitter Gerard van Vliet getipt over de zaak. Het overheidsgeld zou ten goede zijn gekomen aan de partij en dat is niet de bedoeling. Fractiegeld mag bijvoorbeeld niet worden ingezet voor een campagne. In deze kwestie zou het gaan om tienduizenden euro's over enkele jaren.

NIEUWE PARTIJ

Fractievoorzitter Gerard van Vliet is de ellende binnen de fractie zat en begint een eigen partij met twee andere raadsleden. Raadslid en partijoprichter Hans van Wegen had tekenbevoegdheid voor de fractievergoedingen. Hem is gevraagd om op te stappen, maar dat weigerde hij volgens Van Vliet.
"De emmer is meer dan vol. Als Hans van Wegen denkt dat hij de BPA is, dan moet hij er ook maar mee verder gaan. Wij willen onze handen er niet meer aan branden", aldus Van Vliet in U Vandaag. "Ik denk en hoop niet dat het geld in de broekzak van Van Wegen is verdwenen. Dat moet worden onderzocht."

EXTERN ONDERZOEK

Na onderzoek van het externe bureau Deloitte FDS staat inmiddels vast dat er vanaf een bankrekening van de fractie geld is gestort op de rekening van een of meer bedrijven. Door diezelfde bedrijven zijn bedragen gestort op de bankrekening van de politieke partij. Volgens Van Wegen gaat het om donaties van in totaal 55.000 euro.

OM

Burgemeester Bolsius kan niet uit sluiten dat er sprake is van verduistering en valsheid in geschrifte en legt de kwestie daarom voor aan het OM.


BPA valt uiteen na rel over fractievergoeding

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.