Coronahobby's trekken knutselaars naar KreaDoe Lentefestival in de Jaarbeurs

De eerste dag van KreaDoe Lentefestival in de Jaarbeurs
De eerste dag van KreaDoe Lentefestival in de Jaarbeurs © RTV Utrecht
Utrecht - Breien, haken, bloemschikken, alle hobby's zijn weer te vinden tijdens het KreaDoe Lentefestival. Deze knutselaarsbeurs opende vanmorgen de deuren in de Jaarsbeurs Utrecht. In de coronaperiode zijn veel mensen met een 'coronahobby' begonnen, vooral tijdens de lockdowns. En dus was de beurs ook voor deze nieuwe groep knutselaars interessant.
"Ik heb heel veel getekend. Ook doordat ik zelf corona had en toen in quarantaine zat. Dus toen heb ik écht veel getekend", vertelt een meisje die met haar vader bij een stand staat. Verderop is een groepje mensen bezig met 'dotten', patronen schilderen met heel veel kleine stipjes. "Ik heb bijvoorbeeld een fruitschaal met mozaïeksteentjes gedecoreerd tijdens de coronacrisis en dat vond ik heel erg leuk om te doen", vertelt een bezoeker. "Zeker om thuis bezig te blijven en niet bezig te zijn met corona."
Coronahobby's trekken knutselaars naar KreaDoe Lentefestival in de Jaarbeurs

Nieuwe generatie

De gemiddelde leeftijd op de beurs is zo'n twintig jaar lager dan bij de voorgaande edities. "Tijdens corona hebben veel jonge mensen creatieve hobby's opgepakt", zegt Marleen Rompen van de Jaarbeurs. "Jonge mensen zijn begonnen met droogbloemen, waar ze vervolgens schilderijen van maakten. Of ze gingen bijvoorbeeld zelf sieraden maken. Dus er is een hele nieuwe doelgroep bijgekomen."

Handletteren

Een trend die steeds populairder wordt is handletteren. "Het is rustgevend, ontspannend. Je hebt weinig materialen nodig. Als je op vakantie gaat neem je een paar spulletjes mee en je kan je hele vakantie door. Het is laagdrempelig, makkelijk en relaxed om te doen", zegt Esther van Roosmalen van 'Handlettering doen we zo!'.
In haar Facebookgroep zijn ondertussen 42.000 mensen die enthousiast bezig zijn met handlettering. Esther ziet dit aantal verder groeien. "Een paar jaar geleden zijn we begonnen met écht handletteren, dat waren geschreven letters en zoals je ziet is het nu illustreren, tekenen en met verf werken. Dus het is heel erg uitgebreid."

Duurzaamheid

Een andere trend is duurzaam knutselen, een beweging die de organisatie graag stimuleert. "We hebben standhouders die met wax werken. De producten die ze niet verkopen smelten ze om zodat ze nieuwe producten kunnen maken. We hebben een aantal partijen die met groen werken of bijvoorbeeld met droogbloemen. Die blijven altijd mooi", zegt Rompen.
Een van de standhouders die zich richt op duurzaamheid is Mariëlle de Romijn. "Er is zoveel spul wat we kunnen gebruiken in huis. Je vaasje is misschien niet meer de juiste kleur maar je kan hem een verfje geven en dan is hij weer leuk en passend bij je interieur. Dat maakt dat materialen opnieuw gebruikt worden en dat is ontzettend duurzaam."
Het KreaDoe Festival is van 8 t/m 10 april te bezoeken in de Jaarsbeurs Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.