NS fors beboet voor vertragingen

UTRECHT - De NS krijgt een voorlopige boete van ruim 2 miljoen euro vanwege de slechte prestaties in 2010.
Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer geschreven, zo heeft het ministerie woensdag bekendgemaakt.
De NS krijgt de boete omdat te veel treinen vertraging hadden en reizigers ontevreden waren over de informatie bij verstoringen en het gebrek aan zitplaatsen. "De reiziger moet kunnen vertrouwen op de trein. Die afspraak heb ik met de Nederlandse Spoorwegen en daar reken ik hen op af", aldus Schultz van Haegen.
De voorlopige boete kan worden kwijtgescholden als de NS in 2011 beter presteert. De voorlopige boete is volgens het ministerie een prikkel om de prestaties te verbeteren. De boete van ruim 1,8 miljoen euro die de minister over 2009 oplegde is verlaagd naar een definitieve dwangsom van een half miljoen euro, omdat de NS de afgesproken prestaties verbeterde. Begin volgend jaar beslist Schultz van Haegen over de defintieve boete over 2010.
Jaarlijks scherpt de minister de prestatieafspraken van ProRail en NS aan. Als de organisaties hier niet aan voldoen, wil Schultz van Haegen in de toekomst een direct opeisbare boete opleggen en komt de herstelperiode dus te vervallen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.