Niet meer naar GGD na positieve zelftest

© Tobias Bos
PROVINCIE UTRECHT - Na een positieve zelftest hoeven mensen vanaf maandag niet meer naar de GGD om te laten testen of ze daadwerkelijk besmet zijn geraakt met corona. Zelftesten wordt de norm.
Wel zijn er uitzonderingen. "Mensen die ouder zijn dan 70 jaar of een onderliggende ziekte hebben kunnen nog altijd terecht bij de GGD", zegt Putri Hintaran, arts infectieziektebestrijding bij de GGD regio Utrecht (GGDrU). "Ook zorgverleners die met deze mensen werken kunnen bij ons terecht. En mensen die een herstelbewijs nodig hebben als ze op reis moeten, kunnen ook nog langskomen."
Het ministerie van Volksgezondheid wil de verantwoordelijkheid meer bij burgers zelf leggen. Er komt een "zelfzorgadvies" waarin onder meer staat wat je precies moet doen na een positieve coronatest, of als je juist negatief test maar wel klachten houdt. Het ministerie benadrukt dat het nog steeds nodig is om in isolatie te gaan bij een positieve zelftest.
Het aantal mensen dat naar de GGD stapte voor een test, liep de laatste tijd al terug. Vorige week dinsdag bleek het aantal GGD-testen al met ongeveer een derde gedaald vergeleken met een week eerder.
Dat betekent dat ook de testcapaciteit bij de GGDrU wordt afgebouwd. "In principe blijven de locaties staan, maar gaan ze misschien op andere tijdstippen open of staan we er met minder personeel", zegt Hintaran. "We vinden het wel belangrijk dat het testen bereikbaar blijft voor iedereen. We hebben ook mobiele teams en kunnen ook naar mensen toe als ze echt niet in staat zijn om te komen."
Nu mensen niet meer bij de teststraten langs hoeven, wil de overheid zicht houden op de verspreiding van het coronavirus door controle van het rioolwater, steekproeven en ziekenhuisopnames.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt sinds zaterdag in het weekend en op feestdagen geen cijfers meer over het aantal positieve coronatesten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.