Oproep: "Maak illegaal verblijf niet strafbaar"

UTRECHT - In Utrecht is een verklaring gepresenteerd tegen het voornemen van het kabinet illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen. De verklaring van maatschappelijk organisaties, kerken en gemeenten is door 10.000 mensen ondertekend.
De regering denkt door de strafbaarstelling illegale criminelen sneller het land te kunnen uitzetten. Maar volgens de opstellers van de verklaring wordt een illegaal zo juist de criminaliteit ingeduwd en is de maatregel buitenproportioneel.
Dzsingisz Gabor, bestuursvoorzitter van Vluchtelingenorganisaties Nederland, wil niet dat illegalen als crimineel worden behandeld. "Illegalen gaan ondergronds en dit zal desastreuze gevolgen hebben voor deze mensen", zegt Gabor.

UITBUITING

Ook de FNV in Utrecht heeft zich aangesloten bij het Platform tegen Strafbaarstelling Illegaal Verblijf. Als illegaal verblijf in Nederland strafbaar wordt, bemoeilijkt dat het werk van de vakbeweging. "Het aanpakken van uitbuiting van illegale werknemers zal lastiger worden", legt Catelene Passchier uit.
Volgens de FNV kunnen er allerlei redenen zijn waarom mensen zonder papieren in ons land zijn. "Deze mensen zijn niet crimineel, maar hebben simpelweg hun papieren nog niet op orde", aldus Passchier.
De betrokken organisaties stellen in hun verklaring ook dat strafbaarstelling van een illegaal verblijf in strijd is met internationale verdragen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.