Cursussen UCK niet in bieb Smakkelaarsveld

UTRECHT - Het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) krijgt geen plek in de nieuwe bibliotheek op het Smakkelaarsveld. Dat stelt het Utrechts college van B&W voor aan de gemeenteraad. Er komen wel een filmhuis, parkeerplaatsen en woningen in de toonaangevende bieb++ waar de bus onderdoor moet gaan rijden.
Het college komt tot deze conclusie nadat alle varianten voor het Smakkelaarsveld nogmaals op een rij zijn gezet. Daaruit blijkt dat de variant zonder het UCK betaalbaar is en past in het Stationsgebied, aldus het college.
Het UCK verzorgt cursussen op het gebied van onder meer beeldende kunst, dans, media, muziek en theater. De directie van het UCK vindt het jammer, maar ziet ook mogelijkheden op de huidige locatie. "We zitten hier niet slecht. Het punt is om 2000 m2 te creëren en dat is een flinke puzzel, maar echt wel mogelijk."

GEMEENTERAAD

Nadat de raad haar keuze voor de inhoud van de nieuwe Bieb++ heeft gemaakt en duidelijk is voor wie het gebouw gemaakt wordt, kan architectenbureau Rapp+Rapp verder met het ontwerp.
Naar verwachting is het voorlopig ontwerp na de zomer klaar. Dan wordt ook meer bekend over de planning van het project.

BEZUINIGINGEN

Donderdag kwam ook een advies uit waarin staat hoe de gemeente kan bezuinigingen op de bibliotheekfuncties in de stad. Zo wordt voorgesteld de buurtbibliotheken in onder meer Lombok en Oog in Al te sluiten of te laten fuseren.
Ook Vleuten en Vleuterweide en Hoograven en Lunetten zouden samen moeten gaan. Leidsche Rijn kan af met minder vestigingen.
Het rapport van de gemeente stelt verder dat de bibliotheek kan bezuinigen op het personeel. In vergelijking met andere steden heeft de Utrechte bieb veel werknemers. Gedwongen ontslagen lijken niet nodig, omdat veel medewerkers tegen hun pensioen aanzitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.