Nieuwe coalitie in Woerden komt met gemor, lokale partijen voelen zich buitengesloten

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
WOERDEN - Het CDA, LijstvanderDoes, Progressief Woerden en ChristenUnie-SGP willen samen het nieuwe college gaan vormen in de gemeente Woerden. Dat is volgens het advies van informateur Dirk van der Borg goed mogelijk. Maar lokale partijen voelen zich niet voldoende gerepresenteerd in deze coalitie. Hendrie van Assem van Inwonersbelangen, een van de winnaars tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, noemt het een 'coalitie van verliezers'.
Van der Borg kreeg na de gemeenteraadsverkiezingen de opdracht om te kijken welke partijen een coalitie konden vormen die recht zou doen aan de verkiezingsuitslag. "Voor het uiteindelijke advies is de inhoud leidend, maar daarnaast speelde de wens om de winst van ‘lokale partijen’ een plek te geven in de nieuwe coalitie een belangrijke rol", zegt Van der Borg.
Alleen LijstvanderDoes is echt lokaal te noemen in deze coalitie. Progressief Woerden nam de plek in van D66, maar die partij is ontstaan uit de Woerdense afdelingen van PvdA en GroenLinks. Hun achterban is voor een groot deel ook lid van een van die landelijke partijen. De nieuwe coalitie is goed voor 18 van de 31 zetels.

Windturbines

Vorig jaar stemde de gemeenteraad in met het onderzoek naar de opwek van energie doormiddel van windturbines. Het zorgde destijds nog voor een rel binnen de coalitie. Het CDA stemde voor en dat viel niet in goede aarde bij coalitiepartner LijstvanderDoes.
De twee partijen lijken elkaar toch weer gevonden te hebben op dit gebied, want het onderzoek naar de komst van die turbines wordt niet stilgelegd. Dat is opvallend, want LijstvanderDoes voerde een stevige campagne tegen de komst van windturbines. Volgens lijsttrekker Lenie van Leeuwen blijft de partij tegen de windturbines maar respecteert ze het eerder genomen besluit van de gemeenteraad. Dat is 'kiezersbedrog', meent Van Assem.
Er komen nog een aantal onderzoeken naar de windturbines, zoals over gezondheidsrisico's en de afstand. Die resultaten moeten binnen vier jaar op tafel liggen. De coalitiepartijen maken dan een eigen keuze.
Ook over de eventuele komst van de Rembrandtbrug denken de partijen anders maar ook dat eerder gemaakte besluit wordt gerespecteerd.

Overeenstemming

Op veel andere vlakken kunnen de partijen elkaar goed vinden. Voor elke partij is woningbouw een belangrijk item. Ook op sociaal domein (armoedebeleid, eenzaamheid) en beheer van openbare ruimte komen ze tot elkaar.
De vier partijen lieten dinsdagavond tijdens de raadsvergadering weten het advies van Van der Borg te aanvaarden. Zij gaan nu kijken of ze samen tot een coalitieakkoord kunnen komen. Van der Borg is als formateur gevraagd om ook dat proces te begeleiden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.