Minder Utrechts geld naar externe inhuur

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft vorig jaar veel minder uitgegeven aan de inhuur van extern personeel. In heel 2010 werd er nog 75 miljoen euro voor uitgetrokken. Een jaar eerder was dat nog bijna 100 miljoen. Het bezuinigen op de inhuur van derden is één van de speerpunten van het stadsbestuur.
Een groot deel van de kostenreductie komt omdat ingehuurde brandweerexperts niet langer direct door de gemeente wordt betaald, maar door de Veiligheids Regio Utrecht.
Bij de Dienst Maatschappelijk Ontwikkeling is 41 procent minder aan externen ingehuurd. Bij projectorganisatie Stationsgebied zijn juist meer tijdelijke mensen aangetrokken.

STRENGER

De gemeente heeft vorig jaar veel strenger gekeken of het wel echt nodig is om iemand in te huren. Ook is hard onderhandeld met externe bureau's en als iemand duurder is dan 75 euro per uur is toestemming nodig van twee wethouders.
In 2009 was er veel ophef over een lijst waaruit bleek dat soms al jarenlang externe krachten werden ingehuurd voor grote bedragen. Daarop heeft het college gezegd dat er meer specialisten door de gemeente zelf moeten worden ingehuurd. Die zitten nu in een gemeentelijke pool.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.