St. Antonius Ziekenhuis onderzoekt werking pepermunt bij kinderen met chronische buikpijn

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Het St. Antonius Ziekenhuis gaat onderzoek doen naar de werking van peperpunt bij kinderen met chronische buikpijn. Het aantal kinderen dat hier last van heeft is niet gering, want een op de tien heeft hier last van. De groep heeft geen onderliggende ziekten, maar wel klachten.
Volwassenen met chronische buikpijn krijgen medicijnen met pepermuntolie, maar of dit ook werkt bij kinderen weet niemand. "Daarom gaan we dat onderzoeken", vertelt arts-onderzoeker Koen Vermeijden van het St. antonius Ziekenhuis.
"Wat we nu doen bij kinderen met buikklachten is geruststellen en zeggen dat er geen onderliggende ziekte is." Daarnaast wordt er soms advies gegeven over het eetpatroon van een kind. "Als dat niet werkt, dan kan er nog over worden gegaan naar psychologische therapieën, maar sommige kinderen ouders hebben voorkeur voor een medicijn als behandeling. Maar die zijn nog niet allemaal goed onderzocht".

Hoog aantal prikkelbare darmen

In Nederland komt chronische buikpijn bij een op de tien kinderen voor. Wereldwijd ligt dat wat hoger: 13,5 procent van de kinderen. In totaal worden er 240 kinderen getest. Onlangs werd in Maastricht onderzoek gedaan naar de werking van pepermunt bij volwassenen met prikkelbare darmen, vertelt de arts-onderzoeker. "Daar is bewezen dat het verlichtend werkt, maar bij kinderen is dat nog niet duidelijk."
In de opzet van het onderzoek worden de deelnemende kinderen ingedeeld in drie verschillende groepen. De deelnemers krijgen dan, afhankelijk van in welke groep ze zitten, pepermuntoliecapsule een pepermuntje of een placebo. De testperiode duurt 3 maanden; in de eerste 8 weken krijgen kinderen het voorgeschreven middel, daarna krijgen ze het 4 weken niet om te zien of het werkt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.