OM eist 12 jaar cel voor 'WK-moord' in Nieuwegein

NIEUWEGEIN - Gespannen voelt Appie L. zich naar eigen zeggen niet. De 45-jarige verdachte uit Harmelen staat na twaalf jaar alsnog terecht voor de dood van Richard Houtveen in Nieuwegein, en hij houdt rustig vol dat hij het niet heeft gedaan. Maar anders dan twaalf jaar geleden beschikt het OM nu over het mogelijke moordwapen. De officier van justitie eiste vanmiddag een onmiddellijke gevangenisstraf van twaalf jaar voor doodslag.
Onderzoek in het water leverde in 2019 een mes op waarmee Richard Houtveen mogelijk is doodgestoken.
Onderzoek in het water leverde in 2019 een mes op waarmee Richard Houtveen mogelijk is doodgestoken. © RTV Utrecht
De geruchtmakende zaak staat bekend als de WK-moord. Richard Houtveen werd doodgestoken nadat hij met vrienden bij City Plaza op een groot scherm naar de voetbalfinale in Zuid-Afrika had gekeken. Een mensenmassa op het plein zag op 11 juli 2010 hoe Nederland opnieuw naast de titel greep en Spanje werd gehuldigd als de nieuwe wereldkampioen.
Radio M Utrecht over de eis in de zaak-Richard Houtveen

In zijn hart gestoken

Intussen ontstonden herhaaldelijk opstootjes tussen twee groepen toeschouwers. Appie L. zou Houtveen daarbij hebben geduwd. Houtveen liep met zijn vriendin weg van het plein en zakte bij de ingang van een parkeergarage in elkaar. Hij bleek in zijn hart te zijn gestoken. Houtveen werd gereanimeerd, maar een spoedoperatie in het ziekenhuis om zijn leven te redden bleek vergeefs.
L. ontkent stellig dat hij iets met de dood van Houtveen te maken heeft gehad. Vanmorgen in de rechtszaal vertelde hij dat tijdens de voetbalwedstrijd klappen waren gevallen. Een vriend van Houtveen sloeg een vriend van Appie L. buiten westen. Na het eindsignaal kwam het opnieuw tot een confrontatie. L. zou daarbij de gemoederen hebben willen bedaren en zich daarom tussen de strijdende partijen hebben opgesteld.
L. houdt vol dat hij Houtveen niet heeft geduwd, maar hem alleen met zijn hand op afstand heeft gehouden. Daarna gingen L. en zijn Nieuwegeinse vriendin er snel vandoor, omdat ze achterna gezeten zouden worden. Pas de volgende dag hoorde hij dat Houtveen korte tijd later was overleden.

Te weinig bewijs

Appie L. werd na Houtveens dood uitgebreid als verdachte verhoord en werkte ook mee aan een reconstructie door de politie. Maar na twee jaar besloot het OM dat er te weinig bewijs was om hem veroordeeld te krijgen. L. kreeg zelfs een schadevergoeding toegewezen toen de verdenking tegen hem was vervallen. Hij was zijn baan kwijt en zijn relatie liep stuk, zei zijn advocaat Paul Emmelot vanmiddag.
In 2017 meldde een jonge vrouw zich bij Houtveens moeder. Ze vertelde over haar vermoedens dat Appie L. namens anderen een oude rekening met haar zoon te vereffenen had. De zaak werd heropend en ook een coldcaseteam van de politie verdiepte zich erin.
Hoewel het scenario van de tipgeefster niet werd bevestigd, leverde het hervatte onderzoek wel nieuwe inzichten op. Het OM denkt nu alsnog voldoende bewijs tegen L. te hebben verzameld om hem te laten veroordelen voor doodslag. Zijn omvangrijke strafblad weegt daarin strafverzwarend mee.

Bloedspoor van veertien meter

De officier van justitie liet vanmiddag in de rechtszaal een animatie zien van de gebeurtenissen van de fatale avond in 2010. Houtveen is in zijn hart gestoken door een voorwerp van drie tot vier centimeter breed met één scherpe zijde. Uit de wond en het bloedspoor van veertien meter valt af te leiden dat hij hooguit nog twee tot drie minuten na de steekpartij kan hebben geleefd. Volgens het OM moet Houtveen dus wel tijdens de confrontatie met Appie L. zijn gestoken.
Screenshot uit de digitale reconstructie door het Openbaar Ministerie. In het midden staan Richard Houtveen en Appie L., links hun vriendinnen.
Screenshot uit de digitale reconstructie door het Openbaar Ministerie. In het midden staan Richard Houtveen en Appie L., links hun vriendinnen. © Openbaar Ministerie / RTV Utrecht
In 2019 werd een opengeklapt mes gevonden dat aan de beschrijving van het gebruikte steekwapen voldoet. Het lag in het water onder een brug bij de Doorslag waar Appie L. na de WK-finale lang met zijn handen op de reling heeft gestaan. Een vriend herkende het vissersmes. Volgens die vriend had L. altijd zo'n mes bij zich, ook op de avond van Houtveens dood.
Advocaat Emmelot betoogt dat betrokkenen en getuigen die avond veelal stevig gedronken en geblowd hadden. De vele verklaringen tegen zijn cliënt L. zouden daarom op zijn minst twijfelachtig zijn. Ook bestrijdt de verdediging dat de animatie van het OM de situatie correct weergeeft. Appie L. beweert dat hij op een andere plek stond en al eerder van de situatie was weggelopen.

"Flink en goed geraakt"

De tegenstrijdige verklaringen die L. zelf heeft gegeven werden vanmorgen nog eens goed tegen het licht gehouden. Zo zou hij na de wedstrijd tegen een vriendin hebben gezegd dat hij Houtveen "flink en goed geraakt" had, wat hij later weer ontkende. Mensen uit zijn omgeving beweren dat hij indertijd vaak cocaïne gebruikte. Op de vraag of hij onder invloed was antwoordde hij vanmorgen: "Geen drugs, ik had alleen een paar biertjes op."
Opmerkelijk in de zaak is dat op getapte telefoongesprekken L. tegen zijn vriendin heeft gesproken over tasjes waar de politie naar zocht. "Alles moet weg" zou hij daarover hebben gezegd. Het T-shirt dat hij op die avond droeg is nooit gevonden.
Uit zijn dossier blijkt dat L. meerdere agressieve conflicten heeft gehad, waarvoor hij ook met de politie in aanraking is geweest. Ook zou er al langer sprake zijn geweest van ruzie tussen L. en Houtveen. L. gaf vanmorgen toe dat hij in 2008 de banden van Houtveen heeft lekgestoken, naar eigen zeggen omdat hij door het slachtoffer werd uitgedaagd. Houtveen zou eerder al eens de auto van L. hebben vernield.

Moeder op voorste rij

De moeder van Richard Houtveen nam vanmorgen plaats op de voorste rij in de rechtszaal. Ze diende een vordering tot schadevergoeding van ruim 30.000 euro in. Zo'n 7.000 euro daarvan is bedoeld als compensatie voor de bloemen die ze jarenlang op herdenkingsplekken voor haar zoon ververste. Ook maakte ze als nabestaande gebruik van haar spreekrecht.
Omdat het om een complexe zaak gaat staat de uitspraak pas over een maand gepland. Advocaat Emmelot vindt dat de rechtbank het OM niet ontvankelijk moet verklaren. Hij hekelde vanmiddag de manier waarop de zaak zich nu al meer dan tien jaar heeft voortgesleept en vindt dat het OM het recht op vervolging van Appie L. heeft verspeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.