Wetenschap, kunst en techniek komen samen tijdens Kaalstaartfestival in Amersfoort

© RTV Utrecht / Nathalie Ringrose
AMERSFOORT - Hoe zorg je dat een ruimtelijk kunstwerk dat uit verschillende losse onderdelen bestaat niet in elkaar stort? Dat is de uitdaging waar kunstenaar Maya Mastwijk voor staat. In de Insteekhaven in Amersfoort laat ze zich inspireren door het binnenvaartschip dat daar ligt en door verschillende voorwerpen die eigenlijk afval zijn.
Maya zoekt balans in haar kunstwerk
Maya zoekt een balans, waardoor voorwerpen die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben toch een eenheid vormen en uit zichzelf blijven staan of hangen. Maya: "Heel veel mensen zeggen tegen mij: zet het vast, doe er een schroef in of lijm het vast, maar voor mij is dan het principe weg. Ik vind het fijn om te weten dat deze voorwerpen elkaar nodig hebben, en zonder elkaar die balans niet hebben."
Blijft-ie staan of valt-ie om?
Blijft-ie staan of valt-ie om? © RTV Utrecht / Nathalie Ringrose
Kunstenaar Maya laat zich leiden door de wetten van de natuurkunde en dus ook door de plek waar het kustwerk terecht komt. Haar werk wordt volgend weekend onderdeel van het Kaalstaart festival voor bètakunst, waar kunst, techniek en wetenschap samenkomen. Op de kade en de binnenvaartschepen die in de haven liggen, maken kunstenaars werk waarvoor de techniek en wetenschap de basis vormt.
Het festival Kaalstaart wordt op 23 en 24 april gehouden in de Insteekhaven in Amersfoort.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond 8.30 uur en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.