ChristenUnie-SGP valt af in Leusden, formatie gaat verder met drie partijen

© ChristenUnie-SGP Leusden
LEUSDEN - De formatie van een coalitie in Leusden gaat verder met drie partijen. Na de laatste fase in de verkenning deze week is ChristenUnie-SGP afgevallen en gaan Lokaal Belangrijk, CDA en VVD onder leiding van formateur Bram van Hemmen kijken of ze een college kunnen vormen. “Het was een gezamenlijke keuze”, aldus fractievoorzitter Mark van der Kooi van ChristenUnie-SGP.
ChristenUnie-SGP was aangehaakt op aanraden van informateur Loek van Daalen, om zo de stabiliteit van het nog te vormen college te versterken. Eerder deze week stelde Lokaal Belangrijk dat een formatie met die partij alleen mogelijk als ze een deel van hun klimaatdoelstellingen wilden laten varen. Van der Kooi wil samen met zijn fractie dat Leusden in 2040 energieneutraal is, maar Lokaal Belangrijk wil de landelijke doelstelling van 2050 aanhouden en noemde het zelfs een breekpunt.

Maximaal drie wethouders

Toch is dat volgens Van der Kooi niet het punt geweest waarop is besloten om zijn partij af te laten haken. “De conclusie was dat we maximaal drie wethouders wilden, omdat je anders nog eens jaarlijks 1,5 ton aan kosten moet maken voor een vierde wethouder. Dan kom je op zes ton over vier jaar en dat besteden we dan liever aan mooie dingen in Leusden.”
“Tegelijkertijd betekende het dat onze partij dan geen wethouder kon leveren. Daarnaast heeft de coalitie ons eigenlijk niet nodig voor een meerderheid en op thema’s als duurzaamheid en vluchtelingenopvang verschillen we wel echt van de andere partijen. Daarom hebben we met elkaar besloten niet verder te onderhandelen”, vervolgt Van der Kooi.

'Constructieve oppositiepartij'

Hoewel ook besproken is om eventueel vier wethouders aan te stellen voor 0,8 fte, vonden de partijen dat niet wenselijk. “Het is een fulltime baan, dus hoe ethisch is dat?”, stelt Van der Kooi. “Als deze coalitie er komt, zullen we een constructieve oppositiepartij zijn. Het geeft iets meer vrijheid om onze standpunten naar voren te brengen, maar als we onderdeel van de coalitie waren geweest hadden we natuurlijk wat meer invloed.”
De aangestelde formateur Bram van Hemmen is ruim vijftien jaar actief in het openbaar bestuur, waarvan in totaal tien jaar burgemeester in de gemeenten Sliedrecht en Hoeksche Waard. Hij zal de volgende fase van de formatie begeleiden, waarbij een college en coalitieakkoord gevormd moeten worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.