Een dagje proefdraaien in Utrechts' nieuwe filmtheater Slachtstraat

UTRECHT - Filmprogrammeur Roos Stelling sliep de afgelopen nachten nauwelijks. Het hield maar niet niet op in haar hoofd: zijn de posters op tijd binnen? Kloppen de bordjes? De looproutes? Komen er wel mensen? Na twee jaar verbouwen was het afgelopen donderdag dan eindelijk zover: Slachtstraat Filmtheater opende na twee jaar verbouwen de deuren, op een steenworp van de Neude.
Filmprogrammeur Roos Stelling.
Filmprogrammeur Roos Stelling. © RTV Utrecht

Geen Star Wars

Stelling heeft zich voor niks zorgen gemaakt. Als de deuren iets na 15.30 uur op donderdagmiddag open gaan, zoekt een handjevol mensen de kassa. Een groepje van drie hippe twintigers, twee vriendinnen in die typische extravagante vijftigers kledingstijl en de allereerste officiële bezoeker van Slachtstraat: Tjitze Jan Dijkema.
Stelling begroet Dijkema als een bekende, dat is hij ook. Hij wijst op zijn linnen tasje met het logo van bioscoopreus Kinepolis. Collega's in de Utrechtse filmwereld. Dijkema was tot zijn pensioen programmeur bij Kinepolis en maakte de opening van de megabioscoop bij de Jaarbeurs nog mee. "Het is grappig, ik heb dit dus ook meegemaakt. De ervaring is dat mensen eerst de kat uit de boom kijken, een bioscoop heeft aanlooptijd."
Tjitze Jan Dijkema.
Tjitze Jan Dijkema. © RTV Utrecht
Kinepolis Jaarbeurs liep vol bij een nieuwe Star Wars, op zulke kaskrakers mikt Slachtstraat niet. Verwacht dezelfde films als bij zus en broer Louis Hartlooper Complex en Springhaver Theater: kleinere films, arthouse, af en toe een film die een grote publiek kan trekken. Maar ook Slachtstraat krijgt geen subsidie, benadrukt filmprogrammeur Stelling. De kassa moet rinkelen. "Maar als we een hitje hebben in zaal 1 van het Louis Hartlooper, dan is hier ruimte om moeilijkere films te draaien voor drie personen."

Monumentaal

In zaal 1 zit technicus Henk met een laptop in een van de rode bioscoopstoelen om een laatste test van het beeld en geluid uit te voeren. De grote zaal van 't Hoogt is bij de verbouwing in drieën gedeeld. Met slim passen en meten is er nog steeds ruimte voor een grote zaal plus twee kleinere. "We zijn twee jaar bezig geweest", vertelt Stelling. "Niet alleen met het bedenken, maar ook met het verbouwen. En het is een monumentaal pand, dus je mag niet zomaar slopen."
Het resultaat is geen verrassing voor bekenden van het Louis Hartlooper en Springhaver. Het horecagedeelte is als een klassieke bistro in Parijs. Thonet stoelen, spiegels aan de muur, klassieke bar. Stelling: "We zijn nog bezig met de keuken. Nu hebben we alleen nog borrelhapjes, maar je moet zeker opschrijven dat je hier straks ook kan eten."
De voorstellingen op de openingsavond zijn uitverkocht, 's middagas verwacht Stelling nog geen drukte. "Het is ook mooi weer." Bovendien, in juni gaat Slachtstraat eigenlijk pas officieel open, tot die tijd is het proefdraaien.
Pensionado Tjitze Jan Dijkema komt nog wel eens terug in Slachtstraat. De Cineville-pas moet toch ook terugverdiend worden. En nu de zaal in, naar de film.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.