Na zes jaar is voormalig Scheer & Foppen-pand nog altijd leeg, oud-eigenaar wijt 'lijdensweg' aan gemeente

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De grote brokstukken bieden een treurige aanblik. Een woon-winkelpand op de hoek van de Vondellaan in de Utrechtse Dichterswijk verkrot in snel tempo. Het pand, waarin voorheen wit- en bruingoedhandel Scheer & Foppen gevestigd zat, staat al zes jaar lang leeg. Tot groot afgrijzen van omwonenden. "De hele buurt verpaupert door dit pand."
Ruud de Hoop heeft er jaren zijn eigen winkel gerund, onder de naam Radio De Hoop. In 2000 stopte hij en verhuurde het winkelpand vervolgens aan wit- en bruingoedhandel Scheer & Foppen. Ook de appartementen boven de winkel waren verhuurd.

Jumbo versus Albert Heijn

In juni 2016 ging Scheer & Foppen failliet en kwam de winkel leeg te staan. De Hoop werd benaderd door Jumbo, die recht tegenover Albert Heijn zijn eigen supermarkt wilde openen. “Samen met Jumbo zijn we naar een architect gestapt om een plan te maken. Met dat plan zijn we naar de gemeente gegaan, en daar begon de lijdensweg”, vertelt De Hoop. “Waar we ook mee kwamen, eerst moesten we een paar maanden wachten en daarna werd het afgekeurd. Van alles hebben we geprobeerd en we hebben steeds alles aangepast.”
Het ziet er verschrikkelijk uit. De hele buurt verpaupert door dit pand
Ria Kroeze (buurtbewoner)
De Hoop werd er moedeloos van en weet niet waarom de gemeente al zijn plannen torpedeerde. “De gemeente werkt de plannen al jaren tegen. Ze doen heel moeilijk, zijn heel lastig in hun communicatie en ze zijn heel traag. Bij een simpele brief ben je zo twee maanden verder.” Er doen verschillende geruchten de ronde over waarom de gemeente de plannen afhoudt. Zo heeft De Hoop onder meer gehoord dat een deel van de ambtenaren de oorspronkelijke gevel wil behouden, die stamt uit de jaren zestig en is voor de wijk beeldbepalend.
De pandeigenaar kwam in geldnood, als huurders van de woningen boven de winkel hun huur opzegden, dan liet De Hoop die appartementen leegstaan. Als er mensen in een pand wonen, kan het immers niet verbouwd worden. Zo droogde zijn bron van inkomsten op. “Jumbo is allang afgehaakt, het ging hen veel te lang duren, die waren alleen maar aan het investeren en het leverde niets op”, zegt De Hoop. Ondertussen werd hij regelmatig benaderd door projectontwikkelaars die het pand wilden kopen. In april 2019 verkocht hij het complex aan projectontwikkelaar Sleeping Beauties.
De plannen omvatten een groene gevel
De plannen omvatten een groene gevel © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De projectontwikkelaar ging fluks aan de slag. Volgens De Hoop dienden zij al heel snel een eerste plan in voor een verbouwing: “Ook bij hen is het zo dat het ene na het andere plan wordt afgekeurd, bijvoorbeeld vanwege een portiek”, zegt De Hoop, die enthousiast is over de huidige ideeën: “Ik vind hun plannen heel mooi, met die groene wand. Ze hebben goed naar de buurt geluisterd.”
In het najaar van de 2021 hing de nieuwe eigenaar posters op dat de bouw voor het eind van het jaar zou beginnen. Inmiddels is het ruim een half jaar later, en van enige bouwactiviteit is geen sprake.
Het gebouw verkrot en is deels gesloopt
Het gebouw verkrot en is deels gesloopt © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
En dat leidt tot afgrijzen in de buurt. Ria Kroeze woont tegenover het winkelpand. Zij stoort zich al jaren aan het aanzicht van de winkel. “Het ziet er verschrikkelijk uit. De hele buurt verpaupert door dit pand.” Ze maakt zich boos: “Ik vind het schandalig, en zeker dat het al zes jaar duurt.” Kroeze verwijt de vorige en huidige eigenaar van het pand niets, die zijn volgens haar niet verantwoordelijk voor de problemen. De buurtbewoonster wijst vooral naar de gemeente. “De projectontwikkelaar heeft een mooi plan dat ook nog eens helpt bij het tegengaan van de woningnood.” Volgens Kroeze wordt de huidige vertraging opnieuw door de gemeente veroorzaakt: “Volgens mij hangt het sinds november op het verkeersplan van de verbouwing. Er schijnt te weinig parkeerruimte te zijn voor het bouwverkeer.”
Tonie Hagen is één van de nieuwe eigenaren. De projectontwikkelaar van Sleeping Beauties herkent dat de omwonenden zich storen aan de staat van het pand. “Die telefoontjes voer ik één of twee keer per week, dat de buurt vraagt om activiteit rondom het project.”

Sleeping Beauties

Sleeping Beauties verwijt de gemeente niets. “We hebben het pand nu tweeëneenhalf jaar in bezit. En natuurlijk wil je het liefst binnen een half jaar aan de slag. Maar helaas, pindakaas”, zegt Hagen. “De gemeente kampt met capaciteitsproblemen. Wij lopen als ontwikkelaar tegen een aantal dingen op, zoals het aanpassen van het verkeersplan. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde.” Hij geeft aan dat fietsers in de stad prioriteit krijgen en dat dat de zaak complexer maakt. Hij heeft al een paar keer overleg gevoerd met de gemeente en rond het pand gelopen. Volgens de projectontwikkelaar is er inmiddels overeenstemming, maar is het wachten op de gemeente die die plannen moet uitwerken. “De borden moeten worden aangepast, en de verkeerslichten.”
Hoek Croeselaan en Vondellaan
Hoek Croeselaan en Vondellaan © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Sleeping Beauties wil iets moois maken aan de Vondellaan. Zo moet het complex energiezuinig en duurzaam worden, met een groene gevel. “Ik hoop dat we voor de zomervakantie met de voorbereidende werkzaamheden kunnen beginnen.” Toch houdt hij een slag om de arm, omdat er tekorten zijn aan bouwmaterialen en aannemers een volle portefeuille hebben.
Volgens De Hoop en Kroeze is de zes jaar vertraging vooral te wijten aan de gemeente. Maar die wast haar handen in onschuld. Na vragen van RTV Utrecht wijst een voorlichter van de gemeente uitsluitend naar de huidige eigenaar: “De technische uitwerking om alle woningen te voorzien van de juiste installaties, zoals warmte en elektra, heeft tijd gekost. Ook het zoeken van een aannemer gaat in deze markt wat minder snel.” Ook beweert de voorlichter dat de werkzaamheden recent zijn begonnen. Maar daarvan is geen sprake. Op vragen over de traagheid van de gemeente bij de aanvragen van vergunningen gaat de voorlichter niet in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.