Vogelgriep in Barneveld zorgt ook in Utrecht voor vervoersverbod

© Pexels
LEUSDEN - Vanwege vogelgriep op een Gelders bedrijf met legkippen in Barneveld geldt er een vervoersverbod voor pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rondom het bedrijf. Daardoor mogen ook bedrijven in Woudenberg, Renswoude en Leusden geen pluimvee vervoeren. Om de verspreiding van het virus te voorkomen, worden de kippen op het besmette bedrijf geruimd.
Daarnaast worden zeven omringende bedrijven uit voorzorg geruimd. Om hoeveel pluimvee het daar gaat is nog niet bekend, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Iets verderop rond het besmette bedrijf liggen negentien andere pluimveebedrijven. Deze worden "bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep". Ook wordt bij deze bedrijven de komende veertien dagen scherp in de gaten gehouden of er daar ziekteverschijnselen zijn die op vogelgriep kunnen wijzen.

'Flinke tegenvaller'

"Na een paar weken zonder vogelgriepbesmettingen, komt de besmetting in Barneveld - het hart van de pluimveesector - en eerder deze week in Lunteren, als een flinke tegenvaller", aldus minister Henk Staghouwer van Landbouw.
"De impact is groot voor het betreffende bedrijf en de bedrijven in de directe nabijheid, hun gezinnen, en de vele dieren die geruimd moeten worden. We blijven ons inzetten om de gevolgen van vogelgriep te beperken, met onderzoek naar een effectief vaccin en het aanscherpen van bioveiligheidsmaatregelen."
Wegens de situatie gelden er nog altijd landelijke maatregelen zoals een ophokplicht. Ook mogen mensen niet zonder goede reden verblijfplaatsen van risicovogels bezoeken. Hoenderachtigen, watervogels en loopvogels zijn de risicogroepen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.