SvPO-scholen opnieuw onder vuur, minister en wethouder Utrecht eisen vertrek bestuurder

UTRECHT - De bestuurder van acht Scholen voor Persoonlijk Onderwijs moet vertrekken. Dat meldt minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs na een nieuw, vernietigend inspectierapport over de instellingen. Ook in Utrecht is een SvPO gevestigd en daar dreigt sluiting. De Utrechtse onderwijswethouder Anke Klein sluit zich bij de oproep van de minister aan.
De middelbare school in Utrecht is ook wel bekend als het Tjalling Koopmans College. De school werkt met kleine klassen en weinig huiswerk is voor de tweede keer op rij als 'zeer zwak' beoordeeld. De inspectie stelde vorig jaar vast dat leerlingen die meer uitleg en begeleiding nodig hadden dat niet kregen, waardoor ze worden geremd in hun ontwikkeling. Ook wordt er pas een plan voor ze gemaakt als de leerling is vastgelopen, en dat is volgens de inspectie te laat. Volgens de wet moeten het schoolbestuur en de schoolleiding er beter op letten.
Vanwege de slechte beoordeling krijgt de SvPO in Utrecht al minder geld. Als de situatie niet snel verbetert draait de minister de geldkraan volledig dicht. Dat betekent dat de leerlingen dan een andere school moeten zoeken. "Dat is natuurlijk niet leuk, want je wil met je vriendjes naar je eigen school", schrijft de minister in een persbericht. "Maar het is nog veel erger als je slecht onderwijs krijgt. Daarom roep ik de bestuurder op om op te stappen, zodat de school kan verbeteren en open kan blijven."
Wanbeheer
Vandaag rapporteerde de onderwijsinspectie dat er bij de acht scholen sprake is van wanbeheer. Zo is de administratie niet op orde en konden scholen hun rekeningen niet meer zelfstandig betalen. Ook is er 22,5 miljoen euro uitgegeven aan zaken waar onderwijsgeld niet voor is bedoeld, waaronder zeker 16 miljoen euro aan vastgoed dat in stichtingen is ondergebracht. Ook zo'n 2,2 miljoen euro uit ouderbijdragen voor taalreizen en schoolkosten is in gebouwen gestoken die op dit moment geen eigendom van de schoolbesturen zijn.
Volgens Wiersma krijgen leerlingen van de betreffende scholen niet het onderwijs dat ze verdienen. "Hoe hard je ook je best doet. Dat is niet eerlijk en onacceptabel. De bestuurder van deze scholen is drukker bezig met rechtszaken voeren dan met de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Ik vind dat deze bestuurder zijn taak verwaarloost en het vertrouwen niet waard is."
Strafbare feiten
Als de bestuurder niet opstapt kan de minister besluiten om geen geld meer aan de scholen te geven. Wiersma spreekt van een uitzonderlijke maar noodzakelijke maatregel. Hij heeft er geen vertrouwen meer in dat de situatie nog verbetert. De inspectie vermoedt dat er strafbare feiten spelen bij de financiële transacties rond de huisvesting van de scholen en heeft in maart al aangifte gedaan. Het bestuur had via de rechter geprobeerd om de publicatie van het nieuwste rapport tegen te houden, maar dat bleek vanmorgen vergeefs.
Onderwijswethouder Anke Klein van Utrecht spreekt in een reactie schande van de manier waarop de schoolbestuurder de zaken regelt en roept hem ook op om te vertrekken. "Ik heb vanaf het begin bij het schoolbestuur aangedrongen op verbetering", aldus Klein. "Want alle leerlingen in Utrecht verdienen goed onderwijs. Ik blijf mij als wethouder tot het uiterste inspannen om ervoor te zorgen dat deze leerlingen niet nog verder de dupe worden. Met het samenwerkingsverband Sterk VO en de overige onderwijsbesturen willen wij waar dat nodig is leerlingen zo goed mogelijk helpen bij het vinden van een andere plek.”
De bestuurder van de acht Scholen voor Persoonlijk Onderwijs heeft wettelijk vier weken de tijd om te reageren. Daarna krijgt hij vier weken om een interim-bestuurder aan te stellen en dan nog twee weken om zelf op te stappen. Hoewel de zorgen in Utrecht het grootst zijn, dreigt eenzelfde scenario voor twee zeer zwakke scholen in Hoorn en Amsterdam.
Reactie SvPO: 'rapport is tendentieus'
De scholengroep noemt het inspectierapport 'tendentieus'. Het financieel beheer binnen de SvPO zou 'juist zeer goed' zijn. SvPO-bestuurder Misha van Denderen zegt overvallen te zijn door de eis dat er een interim-bestuur moet komen. Hij benadrukt dat het belangrijk blijft voor de scholen om hun kleinschalige karakter te behouden en het persoonlijke onderwijs overeind kan blijven.