De stormachtige ontwikkeling van Quinten Timber: 'Er is altijd ruimte voor verbetering'

UTRECHT - Afgelopen zomer maakte Quinten Timber de overstap van Jong Ajax naar FC Utrecht. Bijna een seizoen later is de geboren Utrechter, tweelingbroer van Ajacied en international Jurrien, niet meer weg te denken uit de basiself van FC Utrecht. Topclubs hebben de middenvelder in het vizier. Toch denkt Timber niet aan een vertrek. "Ik heb sowieso nog een tweejarig contract en ik ben blij hier."
Timber, dit seizoen goed voor twee doelpunten in 27 duels in de Utrechtse hoofdmacht, begon met voetballen bij DVSU en werd samen met broer Jurrien al snel gescout door Feyenoord. In 2014, de tweeling was toen 13, werd de overstap gemaakt naar Ajax. "We hadden het gevoel dat we bij Ajax beter konden worden. Dat is een goeie keuze geweest," zegt Timber op Goede Vrijdag in Een Berg Sport.
Ook voor een jeugdspeler is de overstap van Feyenoord naar Ajax een pikante, weet Timber. "Toen we die transfer maakten waren we nog jong en best wel onbekend. Er was weinig gezeik over." Dat was er ook niet toen hij afgelopen zomer terugkeerde naar zijn geboortestad. "Er kwam veel op me af, best wel positieve reacties, vooral in de stad."

Zelfkritiek

De stap die Timber afgelopen zomer zette van Jong Ajax naar FC Utrecht is goed geweest voor zijn ontwikkeling, vindt analist Gert Kruys, die ook vindt dat Timber niet meteen moet vertrekken nu het goed gaat. "Dan kan hij helemaal tot volledige wasdom komen, dan wordt het een baas", aldus Kruys senior.
Ik moet zorgen dat ik belangrijk wordt voor het team met goals en assists
Quinten Timber
Aan het begin van het seizoen was Timber één van de twee verdedigende middenvelders, samen met Adam Maher. Sinds Rick Kruys hoofdtrainer is speelt FC Utrecht met één controleur en is Timber één van de twee 'tienen'. Dat gaat goed, maar de Utrechter is zelfkritisch. "Er is altijd ruimte voor verbetering. Ik moet zorgen dat ik belangrijk wordt voor het team met goals en assists."
Gert Kruys beaamt dat. "Het probleem dit seizoen is het missen van kansen. En afgelopen weekend had Utrecht de wedstrijd al voor rust moeten beslissen." Daarnaast vindt Kruys het verval de laatste weken na rust erg groot. Dat kan duiden op een conditioneel probleem, maar volgens Timber is het mentaal. "Tegen Fortuna kregen we in minuut 60 een kans tegen en vanaf toen ging het minder. En dan moet je de koppen bij elkaar steken en weer goed gaan staan."

Leider

Aanvoerder Willem Janssen ziet in Timber een toekomstig leider. Timber is dat met zijn captain eens. "De lijnen uitzetten op het middenveld, de spelers voor me aansturen, die rol kan ik zeker overnemen. Daarom ben ik ook nooit tevreden. Ik weet dat ik die potentie heb, dat ik nog beter, nog constanter kan spelen."
En dan is er nog de droom om ooit weer samen met tweelingbroer Jurrien te spelen. "Altijd. Dat zou heel mooi zijn. Maar ik moet zeggen, tegen elkaar spelen is ook prachtig. Het is vooral mijn moeder die hoopt dat we nog eens samen spelen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.