Ontsnapte servalkat houdt hulpdiensten in Eemnes uren bezig

© AS Media
EEMNES - In Eemnes hebben hulpdiensten urenlang gezocht naar een serval. Het ontsnapte roofdier werd gevonden en ingesloten bij de Heidelaan, maar voor het pakken van de katachtige moest wel eerst nog een plan worden doorgesproken.
Behalve de brandweer en de politie zocht ook Team Dogsearch Nederland mee. Die organisatie zet vrijwilligers in om vermiste honden snel terug te vinden en meldde zich gisteravond ook voor de zoektocht naar de serval. Het roofdier werd om 23.00 uur gevangen en aan de eigenaar overgedragen.
Enkele weken geleden haalde een ontsnapte serval ook het nieuws. Dat dier kwam uit een woning in Hilversum. Het is niet bekend of het in Eemnes om hetzelfde huisdier ging.
Bij de zoekactie werd onder meer een vangkooi ingezet.
Bij de zoekactie werd onder meer een vangkooi ingezet. © AS Media
Critici zeggen dat de serval een wild en niet gedomesticeerd roofdier is dat vanwege zijn dieet en zijn behoefte aan ruimte niet geschikt is als huisdier. Maar in Nederland is het houden van een serval niet verboden, mits hij op legale wijze is verkregen.
De serval leeft oorspronkelijk in de graslanden van Afrika, waar hij voornamelijk jaagt op ratten, kikkers en reptielen. Omdat ze ruim twee meter hoog kunnen springen grissen ze ook vogels uit de lucht. Opvangorganisaties als Stichting AAP zeggen dat ze sinds 2020 ineens veel meer meldingen krijgen over servals, maar kunnen nog geen sluitende verklaring vinden voor die toename.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.