"Juliana-veiling gaat miljoenen opbrengen"

BAARN - Vandaag start de veiling van de spullen van koningin Juliana, waaronder serviezen en meubels uit paleis Soestdijk.
Veilinghuis Sotheby's in Amsterdam kreeg de afgelopen week al ongeveer tienduizend mensen over de vloer die kwamen kijken.

KIJKDAGEN

Bij Sotheby's vonden van dinsdag tot en met zondag de kijkdagen plaats voor de ruim tienduizend objecten uit de nalatenschap van koningin Juliana die worden geveild. Van serviezen en glazen tot stoelen en schilderijen: iedereen kan meedingen naar spullen die ooit zijn gebruikt door de koninklijke familie.
Van maandag tot en met donderdag is de veiling in het RAI Theater in Amsterdam. Belangstellenden kunnen een bod uitbrengen in de zaal, maar ook via internet, schriftelijk of telefonisch.

BIEDINGEN

Er waren afgelopen week al 4300 biedingen uitgebracht, ook uit landen als China, Japan, Maleisië, Brazilië, Rusland en de Verenigde Staten. Voor een grenen houten kist met de opdruk 'Z.K.H. Prins der Nederlanden stal Soestdijk' zijn al bijna zestig biedingen uitgebracht. De kist heeft een getaxeerde waarde tussen de 50 en 100 euro, maar de uiteindelijke verkoopprijs zal vermoedelijk veel hoger liggen.

VERWACHTE OPBRENGST

Sotheby's verwacht dat de veiling tussen de 1,5 en 2,3 miljoen euro opbrengt. De spullen voor de 'koninklijke zolderopruiming' zijn ingebracht door de dochters van Juliana: koningin Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet en prinses Christina. Zij houden de opbrengst niet zelf, maar doneren het geld aan vier goede doelen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.