Lente is losgebarsten na gehannes met muts en sjaal: 'Dit is echt de toptijd, de explosie in de natuur'

© RTV Utrecht
VEENENDAAL - Een kleine drie weken geleden waren we nog aan het hannesen met sjaals en mutsen en als je nu om je heen kijkt zie je steeds meer planten en struiken in bloei staan. We kunnen er niet omheen want de lente is dan nu echt begonnen. Maar wat betekenen de grillige temperatuurswisselingen eigenlijk op dit moment voor de natuur?
"Dit is echt de toptijd, dit is de explosie in de natuur", zegt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit, vanochtend bij de Groene Grens in de omgeving van Veenendaal. "We hebben het allemaal ervaren de afgelopen dagen. De bladeren die aan de boom komen, de eiken die groen worden en de jongen die uit het ei komen."
Ook zijn er veel dieren te zien die normaal gesproken nog niet te bewonderen waren. "De blauwborst is weer terug, dat is zo'n schitterend vogeltje met een knalblauwe borst, Zit heerlijk veel in het riet te zingen. Maar ook veel vlinders gezien de afgelopen dagen, zoals het oranjetipje. Van die witte vlinders met een oranje tipje die nu op de pinksterbloemen zitten die volop in bloei staan."

Hallo mug

Het is niet alleen maar pracht en praal wat de klok slaat. Hogere temperaturen betekenen ook dat de mug weer in aantocht is. Het gevreesde beestje wat je 's nachts voorbij hoort zoemen als je lekker in bed ligt. Van Vliet: "Ik ben van de week 's nachts ook een keer op pad geweest omdat mijn dochter een mug op de kamer had. Die muggen worden wakker met die hogere temperaturen natuurlijk en ja die zijn op zoek naar bloed."
Maar over het algemeen is het nog geen topjaar wat de mug betreft, zegt Van Vliet: "Voor de mug is het nog geen ideaal jaar geweest. Wel hogere temperaturen vroeg in het jaar, maar toen was het kurk, kruk, kruk droog. In maart hebben we bijna geen druppel gezien. Die mug kon nergens haar eitjes afzetten, dus dat zou wel eens een valse start zijn geweest voor degene die vroeg wakker zijn geworden. Muggen die nu wakker worden, vinden genoeg water."
En vooral dat water in bakjes in je eigen achtertuin zijn grote broedplaatsen voor het diertje. Het legen van die bakjes, eens in de twee weken, en het goed afdekken van een regenton zijn de tips die Van Vliet kan geven om de overlast van het beestje een beetje tegen te gaan. "Je moet verstandig met muggen omgaan en het wordt belangrijker, vanwege het westnijlvirus, om aan muggenwering te doen. Zorg dat je klamboes en horren hebt", aldus de bioloog. "Wij veroorzaken echt zelf de grootste muggenoverlast door onze kunstmatige waterbakjes. En ja, daar kan je zelf dus een belangrijke rol inspelen."

Eikenprocessierups

En dan hebben we nog de eikenprocessierups. Gaat het zijn jaar worden of toch niet? Volgens Van Vliet zal dat reuze meevallen, zeker als je het vergelijkt met 2019.
"Ik verwacht dat het er ten opzichte van vorig jaar beduidend minder zijn. Want vorig jaar hadden we ook 85 procent minder vlinders vliegen dan in 2019. In 2020 hebben we niet goed gevangen. Dus we zien nu gelukkig een afname, na het piekjaar in 2019. Maar je moet sowieso rekening houden met processierupsen bij eiken", zegt hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.