Kijk terug: herdenking Kamp Amersfoort

© Kamp Amersfoort / Mike Bink
AMERSFOORT - De jaarlijkse herdenking in Kamp Amersfoort is dit jaar opnieuw zonder publiek gehouden. Op RTV Utrecht was daarom een speciale uitzending te zien van het moment waarop wordt stilgestaan bij de overdracht van het kamp aan het Rode Kruis.
Tijdens de herdenking werden drie kleinkinderen of achterkleinkinderen van een kampgevangene betrokken. Samen met de stadsdichter van Amersfoort brengen zij het thema ‘transporten’ in beeld met persoonlijke verhalen.
Zo reisden Floris en Eva Bakels per trein naar concentratiekamp Natzweiler, waar hun grootvader Floris Bakels gevangen heeft gezeten. Hidde Smeding bezocht concentratiekamp Neuengamme, waar zijn overgrootvader Martinus Letterie de dood vond.
In het kamp zaten in de Tweede Wereldoorlog in totaal 47.000 mensen gevangen, de meesten vanwege verzetsdaden tegen de Duitse bezetter. Honger, dwangarbeid en mishandeling waren aan de orde van de dag. In totaal kwamen er 650 mensen om, van wie ruim de helft rond het kamp werd geëxecuteerd. Op 19 april 1945 werd Kamp Amersfoort aan het Rode Kruis overgedragen.

Corona

Omdat tijdens de organisatie van de herdenking van dit jaar nog veel onduidelijk was over de coronaregels, werd gekozen voor een herdenking zonder publiek. In plaats daarvan was het dus online en op televisie te volgen. De uitzending kan hier teruggekeken worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.