Verdachten aangehouden voor PGB-fraude in Utrecht en Zaandam

© Pixabay
UTRECHT - In Utrecht en Zaandam zijn drie personen aangehouden wegens fraude met PGB-budgetten. Twee van hen zijn werkzaam bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de instantie die de persoonsgebonden budgetten uitkeert aan aanvragers.
Een persoonsgebonden budget is een geldbedrag waarmee iemand die
zorg nodig heeft, die zorg kan inkopen. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet aan andere zaken worden uitgegeven.
De recherche zorgfraude van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft het vermoeden dat het drietal samenwerkte bij het indienen van valse zorgovereenkomsten bij de SVB. "In deze valse zorgovereenkomsten werden bankrekeningnummers gewijzigd, waarna de PGB’s naar bankrekeningen van katvangers werden overgemaakt. Van 19 cliënten zijn valse documenten ontvangen bij de SVB, waarbij in 12 dossiers PGB-gelden zijn betaald", aldus de arbeidsinspectie.

Strafrechtelijk onderzoek

Zorgkantoor VGZ heeft aangifte gedaan net als een aantal cliënten. Zij dreigden in de problemen te komen omdat ze te horen kregen dat hun zorgbudget al uitgekeerd was. Door de aangiftes kon de zaak naar de PGB-fraude gestart worden. Het strafrechtelijk onderzoek is nog in volle gang en meerdere aanhoudingen in de toekomst worden niet uitgesloten.
De Sociale Verzekeringsbank heeft de procedures rondom het wijzigen van bankgegevens inmiddels aangepast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.