'SvPO-bestuurder bereid op te stappen na vernietigend rapport onderwijsinspectie'

© Pixabay
UTRECHT - Misha van Denderen, de bestuurder van Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO), zou bereid zijn op te stappen, mits onderwijsminister Dennis Wiersma garandeert dat de scholen de komende zes jaar hun bekostiging behouden. Dat blijkt uit een brief die in handen is van Omrop Fryslân.
Afgelopen vrijdag meldde minister Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs na een nieuw, vernietigend inspectierapport dat de bestuurder van de acht scholen moet vertrekken. Ook in Utrecht is een SvPO gevestigd, het Tjalling Koopmans College. De Utrechtse onderwijswethouder Anke Klein sloot zich bij de oproep van de minister aan.
De onderwijsinspectie rapporteerde dat er bij de acht scholen sprake is van wanbeheer. Zo is de administratie niet op orde en konden scholen hun rekeningen niet meer zelfstandig betalen. Ook is er 22,5 miljoen euro uitgegeven aan zaken waar onderwijsgeld niet voor is bedoeld, waaronder zeker 16 miljoen euro aan vastgoed dat in stichtingen is ondergebracht. Ook zo'n 2,2 miljoen euro uit ouderbijdragen voor taalreizen en schoolkosten is in gebouwen gestoken die op dit moment geen eigendom van de schoolbesturen zijn.

Verdwenen geld

Volgens bestuurder Van Denderen klopt daar niets van, schrijft de regionale omroep van Friesland. "Om te beginnen is 6 miljoen door de scholen onderling overgemaakt om elkaar te steunen. Dat had volgens inspectie niet gemogen omdat de scholen nog niet samengevoegd waren in één stichting. Een nogal formalistische stelling, maar verdwenen is dat geld natuurlijk niet."
De andere 16 miljoen zou zijn gebruikt voor huisvesting. "Het bedrag kon gespaard worden omdat nieuwe scholen eerst alleen een onderbouw hebben. Die is goedkoper dan de bovenbouw en daardoor houden scholen de eerste paar jaar geld over. Als de minister kritiek heeft op deze besteding van middelen, moet hij de wet aanpassen."
De bestuurder schrijft in zijn brief verder dat hij dus wel bereid is op te stappen, op voorwaarde dat de minister de garantie geeft dat de scholen de komende zes jaar hoe dat ook hun bekostiging behouden. Toch is hij verbijsterd over de gang van zaken. "Pasen kan aanleiding zijn voor bezinning, maar afgelopen dagen zaten we vooral met frustratie en verbijstering", schrijft hij in de brief.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.