'Zonder Engels kan ik wel overleven, maar zonder cello zou heel naar zijn'

UTRECHT - Lily Jalink uit Utrecht is studente biochemie, maar nu even niet. Nu is ze altvioliste. Want samen met veertig andere studenten van allerlei disciplines heeft ze haar agenda twee weken lang schoongeveegd om zich onder te dompelen in de muziek van het Nederlands Studenten Kamerorkest, het Nesko.
"Ik vind het Nesko heel erg leuk. Je speelt met een groep mensen samen, maar ook weer niet zo'n grote groep dat je je individuele stem verliest. Tijdens het spelen kan je contact hebben, als je met de violen samen speelt dat je even naar elkaar kijkt en even glimlacht naar de celli als je samen een mooie melodie hebt. Dat is in een orkest als het Nesko veel gemakkelijker dan in een groot symonieorkest" , zegt Jalink.
Nederlands Studenten Kamerorkest gaat op tour
Het Nesko wordt elk jaar opnieuw samengesteld, na audities. Lily is een van de gelukkigen die door de strenge audities heen is gekomen. Haar altviool is een grote passie voor haar, ze heeft het zelfs naast haar studie als bijvak aan het conservatorium gedaan. Maar biochemie inruilen voor het conservatorium is geen optie: "Ik denk dat het één niet zonder het ander kan. Ik zou biochemie niet willen opgeven, maar dat is iets waar je heel erg mee in je hoofd bezig bent. Met muziekspelen moet je juist je hoofd uitzetten en lekker luisteren. Die afwisseling is voor mij heel belangrijk."
Lily Jalink met haar altviool
Lily Jalink met haar altviool © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Aan de andere kant van het orkest zit student Engels Justus van Iterson met zijn cello. Hij speelt voor het eerst mee met het Nesko. "Je maakt echt muziek op hoog niveau. En je bent 2 weken weg en zit in zo'n bubbel en bent alleen maar bezig met muziek. Dat vind ik heerlijk."
Justus van Herson met zijn cello
Justus van Herson met zijn cello © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Justus van Iterson komt uit een muzikaal gezin. Zijn ouders hebben allebei conservatorium gedaan en zij lieten hem op z'n vierde een instrument kiezen. Dat werd de cello. "Ik heb wel eens een periode gehad waarin ik dacht, oh nee, cello, saai, stom, ik wil ermee stoppen. Maar toen ben ik bij een jeugdorkest gegaan en dacht, cello is stiekem wel echt heel leuk." Als Justus moet kiezen is tussen zijn studie Engels en zijn cello is de keuze snel gemaakt: "Zonder Engels kan ik nog wel overleven, maar zonder cello zou toch wel heel naar zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.