Amersfoorts gezin voor duizenden euro's opgelicht via Marktplaats: 'Geen bakfiets en geen vakantie'

© Herman Sillem
AMERSFOORT - Herman Sillem en zijn vrouw Berdien zagen het al helemaal voor zich. Met hun tweeling Evan en Loïc van 2,5 jaar oud wilden ze er vaker met de fiets op uit. Naar hun ouders, de dierentuin en de opvang. Maar de tweedehands bakfiets die het Amersfoortse stel speciaal hiervoor kocht, bleek te zijn gestolen.
Het bedrag van 4.000 euro dat ze betaalden, zien ze waarschijnlijk niet meer terug. "Nee, dit gaat ons niet meer gebeuren", zegt Herman duidelijk. Met zijn verhaal wil hij anderen waarschuwen om niet in dezelfde valkuilen te stappen.
Het plan om een bakfiets aan te schaffen ontstond de afgelopen maanden. "We merkten dat we ook vaak voor kleine stukjes de auto pakten", zegt Herman. Maar met de hoge benzineprijzen wilden ze hun auto's wat vaker laten staan en bovendien is fietsen natuurlijk gezond.

Droombakfiets

Op Marktplaats vinden ze hun droombakfiets. "Een Urban Arrow", zegt Herman. "Die komt in elke test goed naar voren." De fiets is een jaar oud en wordt te koop aangeboden voor 4.400 euro. "De nieuwprijs was 5.500 euro, de verkoper zei dat ze zelf een ander model wilden." De originele factuur zou er bij worden gedaan.
Tot zover niets verdachts. De verkoper vraagt een reële prijs die niet te mooi klinkt om waar te zijn. Maar als ze de verkoper een berichtje sturen, blijft het een week lang stil. "Het Marktplaatsaccount stond op naam van ene Angela. Die liet weten even niet te hebben gereageerd omdat ze ziek was." Zelf vermoedt Herman nu iets anders. "Die bakfiets moest eerst nog worden gestolen."
Het stel is dolblij dat de gewilde fiets nog te koop staat. Met de verkoper wordt afgesproken in de Utrechtse wijk Lunetten. "Bij de advertentie stond Bunnik, maar volgens de verkoper stond de fiets bij een kennis", zegt Herman. In Lunetten aangekomen wordt het nog iets vreemder. Het adres blijkt van een garagebox te zijn.
Niet veel later komt er een man op de bakfiets aan, hij oogt vriendelijk. De fiets blijkt wel in slechtere staat dan gedacht. Ook zit er geen acculader bij, terwijl de advertentie dat wel vermeldt. Ter plekke krijgt Herman daarom nog 400 euro van de prijs af. De verkoper wil per se contant worden betaald. "Anders zou hij gedoe met de Belastingdienst krijgen, zei hij." Het stel maakt een foto van het moment waarop ze de bakfiets inladen, daar blijkt later toevallig ook de verkoper op te staan.

Geen originele accu

Thuis aangekomen ziet Herman al snel dat er een te lichte accu in de fiets zit. Hij belt de verkoper op, die belooft om de juiste accu nog dezelfde avond te komen brengen. Dat gebeurt niet. "Toen begonnen we argwaan te krijgen", zegt Herman. Hij besluit de volgende dag contact te zoeken met de politie.
Die adviseert om de bakfiets langs te brengen, zodat er onderzoek kan worden gedaan. De fiets blijkt te zijn gestolen en wordt door de politie in beslag genomen. Herman en Berdien doen vervolgens aangifte en delen met de politie ook de foto die ze van de dader hebben gemaakt.
Maar tot teleurstelling van Herman en Berdien wordt de zaak niet opgelost. "De politie liet weten dat de foto niet tot herkenning heeft geleid", zegt Herman. Zelf is hij er na eigen onderzoek van overtuigd dat het om een groep gaat die in opdracht de bakfietsen steelt en hij snapt niet dat niemand de man herkent.
Mag je een foto zelf delen?

"Als wij een foto krijgen, dan zijn wij verplicht om die eerst intern te delen", zegt een woordvoerder van de politie. "Dan kijken we of we tot een herkenning kunnen komen." Als agenten de persoon op de foto niet herkennen, wordt vervolgens door het Openbaar Ministerie (OM) beoordeeld of de politie de foto ook aan anderen mag tonen.

"Wij kijken dan naar proportionaliteit en subsidiariteit", legt een OM-woordvoerder uit. Simpel gezegd: is het strafbaar feit ernstig genoeg en zijn er voldoende andere middelen ingezet om tot een herkenning te komen? Dat zal bij de meeste fietsendiefstallen niet snel genoeg het geval zijn, zeggen zowel de politie als het OM. "Je moet dan ook nog kunnen aantonen dat de verkoper wist dat de fiets was gestolen", zegt de politiewoordvoerder.

Op de vraag of Herman een foto van de verkoper zelf mag delen, kan het OM geen direct antwoord geven. "Het is een grijs gebied", zegt de woordvoerder. "Je mag een oproep doen, maar smaad en laster mogen weer niet." Wanneer iets smaad of laster is, is niet makkelijk om van tevoren te zeggen. "Dat kunnen we pas achteraf toetsen."

De verkoper kan dus aangifte doen als de foto wordt gepubliceerd, waarna het OM onderzoekt of het geplaatste bericht onder smaad of laster valt. Het OM benadrukt daarbij dat zij alleen gaan over het strafrecht. "Maar je hebt ook nog de civielrechtelijke kant. Je kan bijvoorbeeld ook inbreuk maken op iemand zijn portretrecht."

Nieuwe bakfiets, geen vakantie

Het stel heeft nu een nieuwe bakfiets gekocht. Maar tot tochtjes naar de ouders, de dierentuin en de kinderopvang leidt dit nog niet. "De levertijd is veertien tot twintig weken", zegt Herman. Op zijn vroegst wordt de levering in september verwacht. Ook de zomervakantie zal het gezin noodgedwongen thuis doorbrengen. Geld voor een vakantie is er door de oplichting niet meer.
Herman hoopt nog altijd dat de zaak wordt opgelost en speelt met de gedachte om de foto van de verkoper nu maar zelf te publiceren. Maar ook wil hij anderen waarschuwen om niet voor dezelfde groep oplichters te vallen. "Ik hoop dat mensen niet zo naïef zijn", zegt hij.
De verkoper die pas na een week reageert, het afspreken bij een garagebox, de ontbrekende accu: het waren allemaal al signalen. Ook de 'originele' factuur bleek achteraf te zijn vervalst. Herman heeft zelf ook nog twee belangrijke tips. "Betaal nooit contant, want dan is de verkoper sowieso nooit meer te achterhalen. En check ook altijd het framenummer van de fiets ter plekke bij de RDW."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.