SV Spakenburg hekelt gebrek aan politie na ongeregeldheden, wil opheldering van gemeente

© twitter.com/BuSpa
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het bestuur van SV Spakenburg wil opheldering van de gemeente Bunschoten over het gebrek aan politie-inzet tijdens de wedstrijd tegen Kozakken Boys gisteren. Na het eindsignaal liep het uit de hand en kwam het buiten de poort tot een vechtpartij waarbij supporters waren betrokken. "We hebben aangegeven dat dit een risicowedstrijd was. Dan verbaast het ons dat er na afloop geen politie was", aldus SV Spakenburg-voorzitter Klaas Hartog.
Hij zou zijn tijd en energie het liefst volledig besteden aan de sportieve prestaties van zijn club, maar is dit seizoen genoodzaakt zich bezig te houden met allerlei ongeregeldheden rond wedstrijden van De Blauwen. Dat begon dit seizoen al met vernielingen in Scheveningen en Werkendam, waar Kozakken Boys gehuisvest is. En op de tribune kwam het tot een kort opstootje.

Risicowedstrijd

Met die gebeurtenissen in het achterhoofd maakte Hartog bij de gemeente duidelijk dat de tweede pot van het seizoen tegen de Werkendammers als risicowedstrijd aangemerkt zou moeten worden. Extra politie-inzet rond sportpark De Westmaat zou wenselijk zijn, zo betoogde hij.
Volgens de gemeente kwam die er ook. "Het is niet zo dat er helemaal geen politie was", stelt de Bunschotense locoburgemeester Rick Beukers. "Maar als je kijkt naar deze wedstrijd, is hij niet ingeschaald in de hoogste categorie, zoals je dat wel bij de derby hebt met achtduizend mensen op het sportpark. Dan is er veel zichtbare politiemacht."
"Er is politie op de dijk geweest", vervolgt hij. "En er werd gewerkt met een opschalingsmodel. Als er dan een incident is, wordt er direct opgeschaald en komen er eenheden vanuit de hele regio opdagen. Dat is ook gebeurd."

'Prima sfeertje' tijdens wedstrijd

Ook konden de supporters uit Werkendam de wedstrijd alleen bezoeken via een zogenoemde buscombinatie: een kaartje waarbij ze met z'n allen in een supportersbus naar Spakenburg worden gebracht, en waarin ze ook weer teruggaan. Een speciale ingang voor het uitvak moest ervoor zorgen dat supporters van beide clubs niet met elkaar in aanraking zouden komen.
Voor de start van de wedstrijd gooiden een aantal Kozakken-supporters fakkels op het veld, met brandplekken tot gevolg. De wedstrijd zelf verliep zonder al te grote problemen, al werden wel twintig reclamedoeken kapotgesneden door het uitpubliek. "De schade loopt in de duizenden euro's. Daar kun je donder op zeggen. Dat is heel jammer", vertelt Hartog.
"Voor de rest hing er een prima sfeertje. Het is een sportieve wedstrijd geweest en de spelers van Kozakken Boys hebben zich ook top gedragen. Met de supporters had ik iets meer moeite. Maar op het sportcomplex zelf is niets agressiefs gebeurd."

Harde Kern Spakenburg

Daar niet, maar erbuiten wel. Na het laatste fluitsignaal vertrok eerst het Werkendamse uitpubliek via hun speciale uitgang. Een deel van de aanhang kwam vervolgens ter ore dat geprobeerd was de banden van de supportersbus lek te steken.
Met het grootste deel van het Spakenburgse publiek nog binnen de hekken sloegen de stoppen bij een deel van de Kozakken-supporters door. Volgens Hartog kregen in ieder geval twee stewards klappen te verduren en werd er met dranghekken gegooid. De voorzitter stelt dat zijn supporters niet verantwoordelijk waren voor het lek prikken van de banden. "Dat zijn gewoon mensen van buitenaf geweest. Of het de HKS (Harde Kern Spakenburg, red.) was of anderen, dat is niet bekend", aldus Hartog.

Bedreigingen

Leden van de HKS hebben namelijk al vaker voor problemen rond wedstrijden van De Blauwen gezorgd. Vernielingen, opstootjes en de vondst van een aantal zelfgemaakte slagwapens zorgden afgelopen najaar tot stadionverboden voor een deel van de groep, waarvan Hartog zich nadrukkelijk distantieert. "Daar willen we helemaal niets mee te maken hebben. Het zijn niet onze supporters."
De zelfgemaakte slagwapens (l) en een voorbeeld van de vernielingen (r)
De zelfgemaakte slagwapens (l) en een voorbeeld van de vernielingen (r) © SV Spakenburg
Maar daarmee waren de problemen nog niet voorbij. Bestuursleden en vrijwilligers werden bedreigd en ook Vince Gino Dekker, die de pikante overstap van Spakenburg naar IJsselmeervogels zou maken, kwam na bedreigingen op die beslissing terug.

'Nog geen volledig beeld'

Daarom bekijkt het bestuur per wedstrijd welke als risicovol gezien moet worden. En bij die van gisteren was de politie dus de grote afwezige, vond Hartog. "Toen de politie kwam was het nagenoeg achter de rug. En daar zullen we vragen over gaan stellen."
Op de vraag of het gisteren dan wel goed is aangepakt, antwoordt de locoburgemeester: "Daar zullen we met elkaar en de clubs naar moeten kijken. Ik heb nu nog geen volledig beeld om een algehele conclusie te kunnen trekken. De politie is druk met het onderzoek en daarna zullen we dat in beeld moeten gaan krijgen."

Cameratoezicht

Tegelijkertijd denkt de club na over permanent extra cameratoezicht op sportpark De Westmaat, zoals rond de laatste derby ook al tijdelijk het geval was. "Dat is zeker iets waarvan je kan zeggen: laten we dat meenemen in het overleg om te kijken of dat de problemen kan oplossen", zegt Hartog.
De locoburgemeester stelt dat cameratoezicht in de gemeente ook breder wordt onderzocht. "Permanent cameratoezicht op De Westmaat is iets dat eerder dit jaar in de raadscommissie is besproken", zegt Beukers. "Op de achtergrond speelt ook een discussie in de gemeenteraad over hoe we omgaan met cameratoezicht in het hele dorp."
Tegelijkertijd is Beukers voorzichtig met camera's als dé oplossing voor de problematiek. "We zien op de beelden dat mensen er ook met telefoons vol op staan en dat dat de geweldplegers niet belet fors geweld te gebruiken. Voor nu denk ik dat het goed is dat we het gesprek met elkaar voeren en dat we goed in kaart brengen wat er precies is gebeurd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.